Makroekonomi
Inflation avtar – men kvarstående risker försvårar en mjuklandning
Publicerad: 8 augusti 2022, 09:33
Foto: Mostphotos
Den stramare penningpolitiken fungerar och inflationstrycket globalt visar tecken på att avta. Frågan är dock om det går att mjuklanda även tillväxten. Det skriver Oxford Economics i en analys.
Ämnen i artikeln:
EU”Även i en miljö med sjunkande inflation finns det många risker mot en mjuklandning för den globala ekonomin”, skriver de.
De konstaterar att kärninflationen i såväl USA som Storbritannien nu sjunker, och att det verkar som om euroområdet och Japan kan följa efter senare i år. Råvaru- och energipriser, som legat bakom mycket av inflationsuppgången, är nu överlag på väg ned igen.
”Med den globala ekonomin på väg mot antingen en mjuklandning eller en recession bör energipriserna hållas i schack. Den europeiska energikrisen kan förlänga en nedgång i konsumentpriserna, men det verkar troligt att dagarna med hög inflation snart är bakom oss”, skriver Oxford Economics.
Läs även: Pessimismen tilltar – ännu fler tror på lägre bopriser
Visserligen är inflationen nu både hög och bred, men inflationsförväntningarna i utvecklade länder är ändå i allmänhet på väg ned och är alltjämt förankrade runt centralbankernas mål.
Det kvarstår dock risker, särskilt kring energipriserna i Europa, där priset på naturgas är det tiodubbla mot i USA. Detta gör att inflationstoppen i Europa kommer senare än i USA, vilket får ECB att behöva höja mer, men den ser ändå ut att kunna komma i slutet av året.
Den optimistiska tolkningen av allt detta är, enligt Oxford Economics, att penningpolitiken fungerar för att tämja inflationen – dessutom snabbare än man brukar tänka sig.
”Med detta sagt återstår det dock att se om centralbankerna kan få till en mjuklandning, inte bara med inflationen utan även med tillväxten. Med tanke på den energikris som Europa står inför kan centralbankens arbete bli betydligt mer komplicerat”, skriver de.