Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Hushållen får inte bli sårbara

Publicerad: 19 september 2013, 08:27

Kerstin av Jochnik. Foto: Sigurdur J. Olafsson.

Riksbanken har i sin penningpolitik och offentliga uttalanden lagt stor betoning på de svenska hushållens skuldsättning och enligt första vice riksbankschefen Kerstin av Jochnik beror det på att skuldsättningen är en viktig del i ekonomin.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbanken har i sin penningpolitik och offentliga uttalanden lagt stor betoning på de svenska hushållens skuldsättning och enligt första vice riksbankschefen Kerstin av Jochnik beror det på att skuldsättningen är en viktig del i ekonomin.Blir skuldsättningen för stor kan det bygga upp obalanser i finanssystemet vilket i sin tur kan leda till att det kan bli svårare för Riksbanken att få genomslag för sina ränteändringar. Därmed slås den kanske viktigaste kanalen för penningpolitiken ur spel.

– Historiskt har vi för närvarande en hög skuldsättningsnivå och det har vi också i en internationell jämförelse, sa Kerstin av Jochnik.

Även hushållen har en stor roll i ekonomin som konsumtionens drivkraft och enligt Kerstin av Jochnik vill Riksbanken försöka undvika att hushållen blir för sårbara. Hushållen lånar från bankerna som i sin tur hämtar en hel del av sin finansiering från utländska marknader. Sårbara hushåll innebär sårbara banker och förlängningen kan det leda till ökade finansieringskostnader om förtroendet för Sverige skadas.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev