Makroekonomi
Godtyckligt amorteringskrav
Publicerad: 9 oktober 2014, 15:38
Tomas Pousette
För andra gången i år skärper Bankföreningen sin rekommendation om amorteringar på nya bolån.
Ämnen i artikeln:
Tomas PousetteTänk om finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund kallade till presskonferens och meddelade att avdragsrätten för räntekostnader kommer att reduceras från 30 till 25 procent vid årsskiftet och därefter trappas ner med 5 procentenheter per år tills den helt försvinner. Nej, den tanken är givetvis helt orealistisk eftersom ränteavdraget är politiskt tabu.
Det är istället Bankföreningen som överraskar och ånyo griper in mot hushållens ökande skuldsättning och de snabbt stigande bostadspriserna. För andra gången i år skärper Bankföreningen sin rekommendation om amorteringar på nya bolån. I mars sänktes gränsen för när amorteringar bör ske från 75 till 70 procents belåningsgrad och nu sänks gränsen ytterligare till 50 procent.
Syftet må vara vällovligt men det är svårt att förstå varför målet ska vara att bolånen högst ska motsvara hälften av bostadens marknadsvärde. De tidigare gränserna för amorteringar, på 70 eller 75 procents belåningsgrad, kunde motiveras som en gardering mot stora prisfall på bostäder. Priserna på småhus föll med 25-30 procent under krisen i början på 90-talet och priserna på bostadsrätter rasade nästan lika mycket under finanskrisen. Det är bra både för låntagaren och för banken att bolånen inte överstiger bostadens marknadsvärde.
Det nya kravet, att man ska amortera bolånen till en belåningsgrad på 50 procent, har emellertid mer karaktär av tvångssparande. Amorteringar är bara en av många former av sparande och det är inte uppenbart varför just amorteringar på bolån ska prioriteras framför andra sparformer.
Bankföreningens rekommendation gäller nya bolån men kan i princip ändå få snabbt genomslag på en stor del av bolånestocken. Drygt 60 procent av bostadslånen har rörlig ränta, det vill säga har en räntebindningstid på 3 månader och lånevillkor som ändras efter 12 månader. Om bankerna skulle tolka den nya rekommendationen strikt och räkna villkorsändring som ett nytt lån, så skulle många låntagare snabbt få ökade krav på amorteringar.
Hur stor effekt Bankföreningens nya rekommendation får beror i hög grad på amorteringsperiodens längd. Tidigare var rekommendationen att bolån med en belåningsgrad över 70 procent skulle amorteras på 10-15 år men Bankföreningen diskuterar nu med berörda myndigheter om i vilken takt amortering bör ske. För att inte effekterna ska bli alltför kraftiga måste amorteringsperioden förlängas avsevärt, åtminstone för den del av bolånet som har en belåningsgrad mellan 70 och 50 procent.
Det är synd att ränteavdraget ska vara politiskt sakrosankt. Nu hamnar bolåntagarna istället i en förhandlingssituation med banken om individuella amorteringsplaner och möter ett ganska godtyckligt amorteringskrav med osäkra effekter.
Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB