Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Första räntehöjning skjuts upp

Publicerad: 16 december 2014, 08:50

Riksbankens direktion beslutade på sitt penningpolitiska möte på måndagen att hålla reporäntan kvar på noll procent. Föga överraskande och i sin uppdaterade prognos har banken senarelagt en eventuell räntehöjning.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Istället för en höjning under första halvåret 2016 räknar man nu med att kunna börja höja räntan under andra halvåret 2016.

”För att inflationen ska stiga mot målet tillräckligt snabbt och för att minska risken att inflationsförväntningarna på längre sikt fortsätter att falla behöver penningpolitiken bli mer expansiv. Riksbankens direktion bedömer därför att reporäntan behöver vara kvar på noll procent under en något längre tid än i tidigare prognos,” skriver banken i sitt pressmeddelande.

Man beräknar att KPIF-inflationen når upp till 2 procent under andra halvåret 2016 och först då bedöms en räntehöjning vara lämplig. Visar det sig att man behöver en ännu mer expansiv penningpolitik kommer det i första hand att handla om att skjuta ytterligare på en första räntehöjning men Riksbanken jobbar dock med att förbereda ytterligare åtgärder, som kan användas. Vid behov kan man presentera dessa åtgärder vid nästa penningpolitiska möte, i februari.

Oljepriset har sjunkit kraftigt den senaste tiden, om än från väldigt höga nivåer. Riksbanken tar fasta på att den utvecklingen kan stimulera tillväxten i många länder men konstaterar även att prisfallet innebär att inflationsprognoserna i omvärlden blir lägre.

Vidare konstaterar Riksbanken att den inhemska konjunkturen förbättras. Den ekonomiska utvecklingen har varit i linje med bankens prognos och BNP och sysselsättning i ekonomin fortsätter stiga.

”Men inflationen är för låg och bedöms bli något lägre under en tid, främst till följd av det fallande oljepriset. Därtill har inflationsförväntningarna på längre sikt sjunkit ytterligare något och ligger under inflationsmålet på 2 procent […] Riksbankens direktion har därför beslutat att lämna reporäntan oförändrad på noll procent och bedömer att reporäntan behöver vara kvar på noll under en något längre tid jämfört med prognosen i oktober. Den expansiva penningpolitiken understryker att Riksbanken värnar inflationsmålets roll som nominellt ankare för pris- och lönebildningen,” skriver Riksbanken i sitt pressmeddelande.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från Riksbanken

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.