lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Först ut: Handelsbanken tror på 75 punkters höjning i april

Publicerad: 6 mars 2023, 09:11

Riksbankshuset

Foto: Mattias de Frumerie

Handelsbanken drar upp sina prognoser och tror nu som första bedömare att Riksbanken höjer styrräntan med 75 punkter i april – och sedan ytterligare 50 punkter i juni. Detta skulle ta styrräntan till 4,25 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetHandelsbankenRiksbankenInflationReporäntan

JB


Handelsbankens prognoschef Johan Löf skriver i ett marknadsbrev att Riksbankens senaste inflationsprognos redan är överspelad efter den höga underliggande inflationen i januari. Detta har fått Handelsbanken att revidera upp sin egen inflationsprognos kraftigt. De ser visserligen fortsatt att inflationen kommer att vända ned framöver, men det går långsamt. Den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, väntas fortsatt vara runt 4 procent under det första kvartalet 2024.

Läs mer: Akelius redo för förvärv: ”Tittar på den skandinaviska marknaden”

Mot bakgrund av detta ändrar Handelsbanken sin prognos till en räntehöjning med 75 punkter i april, från tidigare 50 punkter. De flesta andra bedömare tror på 50 punkter.

"Även om Riksbankens guidning har legat på '25 eller 50 punkter' i april, har de också slagit fast att penningpolitiken kommer att vara databeroende, och just nu har datautfall gjort deras inflationsprognos överspelad och resulterat i ett mer pressande behov av att visa resultat", skriver Johan Löf.

Handelsbanken tror sedan på en 50-punktershöjning i juni, och en räntetopp på 4,25 procent. Deras tidigare prognos var en sista räntehöjning på 50 punkter i april.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev