Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Fler väljer rörlig boränta

Publicerad: 3 Juni 2014, 12:30

Andelen bolåntagare som valde den kortaste räntebindningstiden fortsatte öka till 77 procent i maj 2014, från 75 procent som noterades i april.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Inte sedan sommaren 2010 har tre månaders räntebindningstid varit lika populärt. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.

I maj valde 77 procent av bolåntagarna tremånadersränta för sitt nytecknade bolån, vilket är en ökning med två procentenheter sedan i april och sex procentenheter högre än i mars. 22 procent valde bindningstider mellan ett och fyra år och 1 procent valde fem år eller längre. Nivån är dock inget historiskt rekord då kring 90 procent valde bolån med tremånadersränta under 2009 fram till början av 2010.

– Under de senaste åren har vi sett att bolåntagarna inte helt mekaniskt väljer tremånadersräntan bara för att den är billigast. Periodvis har till och med en majoritet valt kortaste räntan trots att exempelvis tvåårsräntan varit lägre. Det beror förmodligen dels på att önskan om förutsägbar ränta har minskat och dels på att det finns en förhoppning om att boräntan kan komma att fortsätta sjunka framöver, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.