Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Fler binder sina räntor

Publicerad: 8 September 2014, 06:36

Andelen bolåntagare som valde den kortaste räntebindningstiden föll tillbaka under augusti till 76 procent, mot 78 procent i juli. Minskningen sker efter en period på fyra månader då andelen som valt tremånadersränta ökat till historiskt höga nivåer. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Under augusti valde 76 procent av bolåntagarna tremånadersränta för sitt nytecknade bolån, vilket är två procentenheter färre än under juli. Fler bolånekunder har istället valt de halvlånga bindningstiderna på ett till fyra års räntebindningstid, som ökat sin andel till 22 procent, och de riktigt långa bindningarna på fem till tio år, som valdes av 2 procent.

Den allmänna räntenedgången under sommaren har fått störst genomslag på de bundna boräntorna som fallit mer än tremånadersräntan. Det är förmodligen förklaringen till att de längre bundna alternativen uppfattas som mer attraktiva nu än tidigare, uppger SBAB. Boräntan med fem års bindningstid har under augusti varit lägre än någonsin tidigare. Fortfarande är det dock en försvinnande liten andel som väljer riktigt långa räntebindningstider.

– De bundna räntorna har sjunkit mest under augusti och lockar därför lite fler. Situationen är dock annorlunda i dag än för några år sedan. Man undrar därför vad som i större skala skulle kunna locka tillbaka bolåntagarna till de långa bindningstiderna då en femårsränta, trots nytt bottenrekord, endast lockar 2 procent av bolånetagarna, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.