Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Fjärrvärmepriserna fortsätter öka

Publicerad: 22 september 2011, 22:00

Fjärrvärmepriserna fortsätter öka
Under den senaste femårsperioden har fjärrvärmebolagen höjt priserna med drygt 15 procent vilket är dubbelt så mycket som konsumentprisindex under samma period. Det visar årets Nils Holgerssonrapport…


Ämnen i artikeln:

Nils Holgersson-undersökningen

Källa: Pressmeddelande

Fjärrvärmepriserna fortsätter öka

Under den senaste femårsperioden har fjärrvärmebolagen höjt priserna med drygt 15 procent vilket är dubbelt så mycket som konsumentprisindex under samma period. Det visar årets Nils Holgerssonrapport.

I årets Nils Holgerssonrapport presenteras nu förändringarna i priset på fjärrvärme 2010-2011. Högsta priset i landet har Falkenberg Energi AB med 980 kr/MWh som är mer än dubbelt så mycket som lägsta priset som finns hos Luleå Energi AB med 441 kr/MWh. I genomsnitt har fjärrvärmepriserna ökat med 3 procent det senaste året.

– Mellan 1996 och 2003 följde fjärrvärmepriserna den allmänna prisutvecklingen. Men sedan 2003 har fjärrvärmepriserna ökat väsentligt mer än konsumentprisindex. Årets undersökning visar att priserna på fjärrvärme fortsätter höjas mer än konsumentprisindex. Det säger Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen .

Kommunägda fjärrvärmebolag har genomsnittligt lägre priser

Kommunägda fjärrvärmebolag har oftare lägre priser, dock inte alltid. Den genomsnittliga skillnaden mellan kommunägda och icke kommunägda fjärrvärmebolag var 26 kr/MWh (1996) och 34 kr/MWh (2011), d v s fem procent i vid båda tidpunkterna. Men årets undersökning visar att priserna på fjärrvärme trots det fortsätter att höjas mer än den allmänna prisutvecklingen.

Fakta om undersökningen:

I Nils Holgerssonundersökningen ”flyttas” en flerbostadsfastighet genom landet och kostnaderna för el och fjärrvärme, sophämtning, vatten och avlopp jämförs. Årets resultat presenteras i omgångar.

Organisationerna bakom undersökningen:

Fastighetsägarna Sverige, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. EKAN Gruppen gör faktainsamling, sammanställning och analys av materialet. Prisjämförelser mellan kommuner samt mellan leverantörer finns på www.nilsholgersson.nu

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.