Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

FI vill stärka amorteringskulturen

Publicerad: 14 oktober 2013, 12:13

Finansinspektionen (FI) vill att bankerna ska erbjuda hushållen individuella amorteringsplaner. Svenska Bankföreningen ställer sig bakom förslaget.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Syftet är att hushållen ska ta ställning till amortering genom att bankerna tydligt visar hur amortering påverkar hushållens ekonomi på lång sikt. FI har lämnat över förslaget till regeringen.

Sedan FI införde bolånetaket amorterar de flesta hushåll ned sina lån till 75 procent av bostadens värde. Men FI anser att allt för få hushåll amorterar på lån med belåningsgrader under 75 procent.

– Vi tror att amorteringsplaner kan ge hushållen en knuff i rätt riktning. Vi behöver bli bättre på att amortera i Sverige. Det är hög tid att vända trenden, säger Martin Andersson, generaldirektör på FI, i ett pressmeddelande.

FI föreslår att bankerna ska diskutera alternativa amorteringsplaner med kunden. De ska med hjälp av tydliga räkneexempel visa hur amortering påverkar hushållets ekonomi. Banken ska till sist föreslå en amorteringsplan och motivera på vilket sätt denna ligger i kundens intresse på lång sikt.

Förslaget kräver en lagändring, vilket tar tid att få på plats. För att skynda på införandet har FI varit i kontakt med Svenska Bankföreningen som meddelar att de ställer sig bakom förslaget.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.