Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

FI: Inte läge att lätta på amorteringskravet

Publicerad: 14 oktober 2022, 06:49

Att ändra eller pausa amorteringskraven är inte en träffsäker eller ändamålsenligt åtgärd för att hjälpa hushåll som är mest i behov av stöd efter ökade kostnader för el, mat, bensin och annat, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetFinansinspektionen

R

Redaktionen

redaktionen@fastighetsnytt.se


De senaste månaderna har präglats av hög inflation, höga elpriser och stigande räntor. Allt talar för att många hushåll kommer få ekonomiska problem, särskilt de med små marginaler.

"Men att ändra reglerna kring amorteringskravet är inte ett träffsäkert medel för att ge stöd till utsatta hushåll", kommenterar FI:s chefekonom Henrik Braconier.

Enligt FI är en förklaring att de flesta hushåll med små marginaler inte äger sina bostäder och därför inte har några bolån. Av dem som äger sin bostad har dessutom många små eller inga bolån. Det behövs i stället riktade inkomsttillskott till dessa hushåll – sådana stöd kan bara riksdag och regering införa, skriver de.

Riksbanken försöker i dagsläget hålla nere efterfrågan i ekonomin genom att höja räntan vilket innebär att hushåll får mindre pengar över till annat när räntorna är betalda.

"Att ta bort amorteringskravet skulle direkt motverka Riksbankens arbete eftersom dessa hushåll då skulle få mer pengar att röra sig med", skriver FI.

De som påverkas mest av ett borttagande av amorteringskravet är hushåll med stora lån. Detta är hushåll som ofta har goda marginaler och som inte påverkas lika mycket av höga elpriser eftersom många bor i lägenheter med fjärrvärme i stora städer.

I dagens amorteringsregler finns också en så kallad ventil för att bolånetagare ska kunna få tillfälliga undantag från amorteringskraven om det finns särskilda skäl. Det gäller bolånetagare som möter väsentligt förändrade förutsättningar som innebär att de får ekonomiska problem.

"Genom ventilen kan utsatta bolånetagare på ett mer träffsäkert sätt få hjälp att överbrygga sina ekonomiska problem", skriver FI.

I rapporten skriver FI därför att den typen av förändrade förutsättningar kan vara oväntat höga utgifter, till exempel till följd av höga elräkningar. Detta är något som bankerna får pröva från fall till fall.

För hushåll som har bolån visar FI:s analyser att de allra flesta nya låntagare har goda marginaler för ökade räntor. Bankerna har länge räknat på att blivande låntagare måste ha pengar kvar att leva på om räntan skulle gå upp till 6–7 procent. De räntor vi hittills sett ligger klart lägre och att räntorna går upp är därför inte skäl att se över amorteringskraven.

FI tydliggör samtidigt att i exceptionella ekonomiska lägen kan det finnas skäl att tillfälligt ändra amorteringskraven, vilket gjordes vid starten av pandemin.

"De ekonomiska prognoserna är förvisso negativa och utsikterna osäkra, men inte alls i samma grad som i början av pandemin", skriver FI.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev