Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

FI inför amorteringskrav

Publicerad: 11 november 2014, 12:28

Finansinspektionen kommer att reglera amorteringen av bolån således att nya bolån ska amorteras ned till en belåningsgrad på 50 procent. Initialt ska nya bolån amorteras med 2 procent om året, ned till en belåningsgrad om 70 procent, och därefter med 1 procent om året, tills belåningsgraden har nått 50 procent.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Finansinspektionen kommer att reglera amorteringen av bolån så att nya bolån ska amorteras ned till en belåningsgrad på 50 procent. Initialt ska nya bolån amorteras med 2 procent om året, ned till en belåningsgrad om 70 procent, och därefter med 1 procent om året, tills belåningsgraden har nått 50 procent.

Det innebär att ett nytt bolån om 5 miljoner kronor ska amorteras av med 100 000 kronor om året tills belåningsgraden är 70 procent och 50 000 kronor om året tills man kommit ned till 50 procent av den underliggande tillgångens värde.

Myndigheten motiverar den nya regleringen med att hushållens skulder innebär risker för Sveriges ekonomi och för enskilda hushåll. Samtidigt konstaterar man att enligt FI:s bolåneundersökningar har hushållens buffertar idag än de hade innan bolånetaket infördes 2010. Vidare konstaterar man att nästan alla nya bolånetagare med belåningsgrader över 75 procent amorterar och att väldigt få hushåll tar lån över bolånetaket.

”Däremot väljer nya låntagare med lägre belåningsgrader ofta att vänta med att amortera. Det är bekymmersamt eftersom internationella erfarenheter pekar på att hushåll med belåningsgrader över 40–50 procent är benägna att dra ner på annan konsumtion när de ekonomiska förutsättningarna ändras,” skriver FI i sitt pressmeddelande.

Vidare skriver man att man är oroliga för de makroekonomiska riskerna som kan uppstå i ekonomin om något oväntat händer hushållen.

De nya reglerna är inte färdiga utan FI kommer nu att inleda arbetet med att ta dem fram i detalj, något som väntas ta några månader.

”Två viktiga frågor att lösa är definitionerna av nya lån och tillfälliga undantag. Reglerna kommer att innehålla utrymme för hushåll med tillfälligt ansträngd ekonomi att göra uppehåll med amorteringarna. Det kan till exempel röra sig om situationer där någon i hushållet blir arbetslös, sjuk eller avlider.”

Leder till minskad tillväxt

Björn Wellhagen, näringspolitisk expert hos Sveriges Byggindustrier, har i ett pressmeddelande kommenterat Finansinspektionens beslut.

Han menar att beslutet kommer sannolikt att leda till att tillväxten i svensk ekonomi minskar eftersom hushållens utrymme för konsumtion då blir lägre och påpekar att hushållens efterfrågan har  bidragit till den relativt goda konjunkturen i Sverige jämfört med de flesta länder i vår omvärld de senaste åren.

Vidare menar Björn Wellhagen att amorteringskrav och tidigare infört bolånetak gör det svårare för dem som står utanför bostadsmarknaden att efterfråga nya bostäder. Det gäller inte minst unga men som han konstaterar är grundproblemet dock ett för lågt utbud på bostadsmarknaden. Det har byggts få bostäder under de sista tjugo åren och rörligheten i beståndet är dålig. Reavinst- och uppskovsskatt ger inlåsningseffekter och små incitament att efterfråga nya bostäder. På den hyrda marknaden blockerar hyressättningssystemet att flyttkedjor skapas, menar han.

“Dock ser vi ingen risk för en bostadsbubbla. Skuldtillväxten beror på att det idag är hushållen själva som finansierar nya bostäder. Hushållen har god betalningsförmåga och höga tillgångar. De stigande priserna på bostadsmarknaden förklaras av hushållens stigande disponibla inkomster, fallande räntenivåer, lågt byggande och urbanisering,” säger Björn Wellhagen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.