Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Fi: Hellre fastighetsskatt än ränteavdrag

Publicerad: 27 juni 2018, 12:30

Gita Navabi.

Foto: Oscar Stenberg.

Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, har som mål att ta partiet till riksdagen i höst. I förra valet fick partiet 3,1 procent och plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner, med en styrande roll i både Göteborg och Stockholm. Så här svarar partiet på frågor om bostadspolitik.


Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, har som mål att ta partiet till riksdagen i höst. I förra valet fick partiet 3,1 procent och plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner, med en styrande roll i både Göteborg och Stockholm. Så här svarar partiet på Fastighetsnytts frågor om bostadspolitik.

Vilken är er största valfråga?
– Politiken måste prioritera att säkerställa mänskliga rättigheter och det går genom alla politikområden – som migrationspolitik, socialpolitik, säkerhetspolitik och skattepolitik.

Hur vill ni motverka segregationen? 
– Vi vill att staten tar över ansvaret för skolan, för att öka likvärdigheten och garantera allas rätt till god utbildning, samt avskaffa det fria skolvalet. Vi vill stärka tryggheten i utsatta områden bland annat genom fler närpoliser, ökade anslag för ungas och kvinnors organisering och rejäl upprustning av socialt arbete. Avgiftsfri kollektivtrafik är en av våra viktigaste jämlikhetsreformer, för att stärka ekonomiskt utsattas handlingsutrymme. En reform som dessutom är klimatsmart. Vår ekonomiska politik är starkt omfördelande och vi har många åtgärder för att minska diskriminering och otrygga villkor på arbetsmarknaden, som att avskaffa allmän visstidsanställning och påbörja en successiv nedtrappning av normalarbetstid till 30-timmars vecka, med bibehållen lön.

Är ni för blocköverskridande bostadspolitiska samtal? 
– När vi kommer in i riksdagen deltar vi gärna i blocköverskridande samtal om hur politiken kan leva upp till att säkerställa rätten till bostad. Fi ser bostadspolitiken som en naturlig del av välfärdspolitiken. När vi diskuterar bostadspolitik måste vi därför behandla frågan på samma sätt som andra viktiga frågor i välfärden, som skola och vård. Utgångspunkten måste vara att det allmännas ansvar är att alla människor som behöver ska kunna erbjudas en bostad.

Hur kan dagens sociala bostadspolitik lyftas? 
– Fi vill att kommunala bostadsförmedlingar återinförs i alla kommuner och att köerna reformeras så att det i större utsträckning är behovet av bostad som styr, samt att kraven på hög inkomst för att få en bostad sänks. Vidare vill vi att kommunerna ska säkerställa att fastighetsbeståndet ska innehålla en viss andel hyreslägenheter, samt en viss andel lägenheter med låg hyra. Nyanlända som själva väljer etableringsplats ska inte förlora samhällets stöd. Vi vill att det i lag fastställs vilka vräkningsförebyggande skyldigheter en kommun har, för att förhindra att barnfamiljer vräks. Vår utgångspunkt är att inga barn ska vräkas till hemlöshet.

Vad tycker ni om reavinstskatt och ränteavdrag?
– Vi vill successivt fasa ut ränteavdraget, som bidrar till en orättvis bostadsmarknad där bostadsägare får subventioner medan hyresgäster betalar extra avgifter till allmännyttan och kommunala bostadsbolag gör stora vinster. Ränteavdraget bidrar vidare till en uppblåst bostadsmarknad då människor räknar med lägre kostnader för sitt boende än vad de egentligen har och därmed anser sig ha råd med ett dyrare inköpspris för sin bostad.

Reavinstskatten är i dag utformad så att den minskar rörligheten på bostadsmarknaden, genom att eventuella vinster på den fastighet man flyttar ifrån beläggs med en ränta så att det i vissa fall kan löna sig att bo kvar i ett boende som man själv uppfattar som för stort. Det är vare sig resurseffektivt eller bra för bostadsmarknaden. Vi föreslår ett fast bundet taxeringsvärde från inköpsdagen till försäljningsdagen för att undvika överraskande höjningar av taxeringsvärden.

Hur kommer vi tillrätta med bostadsbristen?
– Staten ska bidra med subventioner till byggande av billiga hyresrätter. Subventioner kan utformas på olika sätt och har så gjort under bostadspolitikens historia. Vissa subventioner kräver stora förändringar för att kunna genomföras och andra är möjliga inom dagens regelverk. Vi vill se ett hållbart, ändamålsenligt bostadsbestånd i hela landet. Slopat ränteavdrag och återinförd reformerad fastighetsskatt stabiliserar bostadsmarknaden för att stoppa segregation mellan innerstad och förort, mellan storstad och landsbygd.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.