Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

FI anser att bolånetaket fungerar

Publicerad: 8 Mars 2013, 09:18

Fortsatt få hushåll tar lån över 85 procent. Endast ett av tio hushåll tar lån utan säkerhet, och samtliga av dessa amorterar. Det visar Finansinspektionens (FI) bolåneundersökning.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

FI:s årliga bolåneundersökning visar att få hushåll tar lån över taket, det vill säga mer än 85 procent av marknadsvärdet, samtidigt som amorteringsbeteendet har förbättrats hos dem som tar stora lån. Hushåll med belåning över taket amorterar och hela nio av tio hushåll amorterar på lån över 75 procents belåningsgrad.

I årets undersökning har FI särskilt kartlagt användningen av lån utan säkerhet, så kallade blancolån. Undersökningen visar att det endast är elva procent som tar lån över taket.

Av de med en belåning under 75 procent amorterar i dag bara fyra av tio hushåll, och i en långsam takt. FI kommer särskilt att analysera de framtida effekterna av hushållens amorteringsbeteendet utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.