Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Experterna eniga: Räntan blir oförändrad

Publicerad: 13 februari 2018, 16:13

Stefan Ingves.

Foto: Petter Karlberg.

Riksbanken offentliggör på onsdagen sitt första räntebesked för året. Vi är snart inne på det fjärde året med negativ reporänta och får avvakta ytterligare några månader innan Stefan Ingves och hans mannar börjar röra räntan.


Ämnen i artikeln:

Mikael SöderlundhPär MagnussonTomas ErnhagenReporäntanRiksbanken

Riksbanken offentliggör på onsdagen sitt första räntebesked för året. Vi är snart inne på det fjärde året med negativ reporänta och även om Riksbankens direktion med riksbankschef Stefan Ingves i spetsen har kommunicerat att en räntehöjning kommer att dröja ytterligare någon månad så finns det många i näringslivet som tycker att det räcker nu. Höj räntan, var exempelvis budskapet från Dagens industris skuggdirektion nyligen.

Fastighetsnytt har bett några bedömare titta in i spåkulan och ställt ett par frågor varav den första är huruvida man tror att Riksbanken kommer att röra räntan. Den trehövdade panelen som består av Swedbanks seniora räntestrateg Pär Magnusson, Fastighetsägarnas chefsekonom Tomas Ernhagen och Pangea Property Partners analyschef Mikael Söderlundh är enig, man kommer inte att röra räntan denna gång.

Tomas Ernhagen konstaterar att den globala konjunkturen visserligen tuffar på i god takt.

– Riksbanken bedriver dock en inflationsmålspolitik. På den fronten är det lugnt och de svenska löneökningarna är mediokra. Det krävs tydligare tecken på att inflationen är på väg upp för att Riksbanken ska höja, säger han.

Enligt Mikael Söderlundh är det mest sannolika scenariot att Riksbanken håller räntan oförändrad och höjer tidigast i september.

– Man får komma ihåg att det var väldigt svårt att få upp inflationen till nuvarande nivå – krävde stora ansträngningar, beslutsamhet och ganska extrema åtgärder från Riksbankens sida – och en för tidig räntehöjning riskerar helt enkelt att inflationen sjunker tillbaka igen. Så man väntar troligtvis så länge man kan, resonerar Mikael Söderlundh.

Den andra frågan Fastighetsnytt ställde panelen var vilka övriga signaler man väntar sig att Riksbanken kommer att skicka, exempelvis kring fortsatta stödköp av obligationer och där tror Pär Magnusson att man inte kommer att skicka några andra signaler än de som kom vid senaste räntebeslutet i december.

– De har inte tillräckligt med nya datapunkter sedan dess, säger Pär Magnusson som tidigare har liknat Riksbankens situation vid den som beskrivs i sången Hotel California av Eagles. Man kan checka ut men man kommer aldrig därifrån, har han konstaterat.

Tomas Ernhagen tror inte heller att det är aktuellt att redan nu ompröva beslutet från december och detsamma gäller Mikael Söderlundh som påpekar att det finns en hel del oro, både på världens börser som har triggats av rädslan för högre räntor och inte minst på den svenska bostadsmarknaden, vilket kan avskräcka Riksbanken från att gunga båten.

– Utfasningen stödköpsprogrammen fortsätter nog som planerat, går på sparlåga sedan förra mötet, säger Mikael Söderlundh.

Han lägger dock till att det inte är helt uteslutet att vi får oväntade nyheter från Riksbankshuset vid Brunkebergstorg.

– Det känns som att Riksbanken håller på att se över sin verktygslåda, vilket sannolikt är helt rätt med hänsyn till framtida kriser. En möjlig förändring skulle kunna vara att man frångår principen om 0,25 procents justeringar och går ner på mindre intervall, just för att kunna skapa en långsam höjning, säger Mikael Söderlundh.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.