Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Expert: Riksbankens agerande kan utgöra hot mot fastighetssektorns uppsving

Publicerad: 15 december 2021, 14:27

Knut Hallberg är senior ekonom på Swedbank. Han tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan tidigare än vad deras prognos indikerar.

Foto: Riksbanken/Swedbank.

Är det dags att oroa sig på allvar för högre räntor? Fastighetsnytt ringde upp Knut Hallberg, senior ekonom på Swedbank, för att tolka räntetecknen i tiden med fokus på fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

Fem frågorSwedbankInflation

Kantar Prosperas stora enkät visar på stigande inflationsförväntningar. På ett års sikt ligger de på 2,3 procent och på fem års sikt är samma siffra 2,1 procent, alltså över Riksbankens mål på 2 procent jämnt. 

Förväntningarna har stigit från 1,8 respektive 1,9 procent för tre månader sedan. Samtidigt kommer den amerikanska centralbanken Federal Reserve med räntebesked under onsdagskvällen där man väntas flagga för en mindre expansiv penningpolitik. 

Läs även: Analytiker: Nya faktorer kan tvinga Riksbanken till höjning tidigare än väntat 

Inflationsförväntningarna stiger alltjämt. I senaste Prospera väntas inflationen varaktigt vara över 2 procent de närmsta fem åren. Finns det skäl för ränteoro nu?

- Risken för stigande räntor har helt klart ökat. Ser vi till den för räntemarknaden viktigaste centralbanken Federal Reserve väntas de redan vid dagens beslut signalera en snabbare penningpolitisk åtstramning. Vi väntar oss att centralbanken snabbar på nedtrappningen av obligationsköpen och höjer räntan två gånger nästa år och tre gånger 2023. Detta är något som kommer driva upp de globala marknadsräntorna. Men att det blir någon större ränteoro är nog inte sannolikt, centralbankerna har redan börjat kratta i manegen och marknaden har ett bra tag diskonterat centralbankernas planerade åtstramningar. Så sammanfattningsvis kommer räntan att stiga under de närmaste åren men ganska långsamt. Det finns ingen anledning för ränteoro.

Riksbanken flaggade för oförändrad reporänta (0) fram till sent 2024. Håller den prognosen?

- Vi tror att Riksbanken kommer att höja reporäntan tidigare än vad deras prognos indikerar. Vi tror att reporäntan kommer höjas redan under det andra halvåret 2023. Riksbanken kommer nog redan under nästa år successivt ändra sin prognos i god tid inför detta.

Fed kommer med räntebesked i kväll, oavsett utfall, hur kommer Feds politik framåt vara avgörande för världskonjunkturen?

– Att Fed börjar strama åt tidigare nu beror framför allt på att inflationen i USA har överraskat på uppsidan. I november steg inflationen till 6,8 procent, vilket är den högsta siffran sedan 1982. Men ekonomin är inte direkt överhettad. För världskonjunkturen kommer därför effekterna inte bli så stora och vi räknar med att den ekonomiska återhämtningen fortsätter vara god nästa år och 2023.

Läs även: Fullt drag i ”obehaglig sektor” - räntan fortsatt nyckeln för börsbolagen 

Från ett strikt makroperspektiv, vad är de största hoten mot fastighetssektorns enorma uppsving det senaste året?

- Ur ett svenskt perspektiv kan högre räntor tillsammans med att Riksbanken trappar ned värdepappersköpen utgöra ett hot mot fastighetssektorns uppsving och dämpa prisuppgången på bostäder. Bankernas utlåningsräntor och företagens marknadsfinansiering kommer då att öka, i ett läge där företagen blivit alltmer känsliga för ränteuppgångar med en ökad skuldsättning. Samtidigt har inte bolagens kassaflöden hängt med och förbättrats i samma omfattning då hyreskontrakten ofta är bundna över en längre tid. Tillsammans med ökade kostnader riskerar det att urholka hyresintäkterna netto. 

- Ur ett internationellt perspektiv är det största hotet övervältringseffekter från Kinas just nu krisande fastighetssektor men också om de globala obligationsräntorna skulle stiga mer markant.

Vilka är de största riskerna för den kommersiella fastighetssektorn 2022?

- Under pandemin har det varit ett strukturellt skifte inom den kommersiella fastighetssektorn genom ökad digitalisering, vilket bland annat påverkat hotellfastigheter då digitaliseringen möjliggör att möten sker digitalt, och distansarbete, vilket påverkat hela fastighetsbranschen men på olika sätt för olika segment. Det har exempelvis varit tufft för fysiska butiker i citykärnor när färre människor passerar butikerna medan för e-handel och logistik har utvecklingen blomstrat. Pandemin utgör alltjämt den största risken med ökad smittspridning och nya mutationer under 2022.

Björn Rundström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

bjorn.rundstrom@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.