Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Eurokrisen det största hotet

Publicerad: 8 november 2012, 13:50

Det största hotet mot Sveriges finansiella system är om Europas skuldkris blir ännu djupare. Det menar Finansinspektionen som i dag har släppt sin rapport om risker i det finansiella systemet. Man konstaterar att de finansiella marknaderna har förbättrats det senaste året men riskerna kvarstår trots det, dels på grund av underliggande strukturproblem i en del europeiska länder.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Myndigheten oroar sig vidare för hur det låga ränteläget i Sverige kan komma att påverka konsumenter, särskilt då livförsäkringsföretagen har råkat ut för problem med den låga räntan. I somras införde man ett tillfälligt räntegolv för livförsäkringsbolagen, som Fastighetsnytt rapporterat om, i syfte att undvika ett kortsiktigt agerande. Risken finns emellertid för att livförsäkringsföretagen kommer att utnyttja konsumenternas bristande kunskap ”genom att inte erbjuda marknadsmässiga villkor.”

Inte är dock allt negativt och Finansinspektionen konstaterar att svenska banker är välkapitaliserade och väl rustade att hantera försämrade marknadsförhållanden. Deras stora beroende av marknadsfinansiering gör bankerna dock sårbara ifall skuldkrisen eskalerar. ”Bankerna har dock byggt upp buffertar och svenska myndigheter har verktyg för att hantera ett försämrat läge,” skriver FI i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande från Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.