Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Eurokollaps kan gynna svensk fastighetsmarknad

Publicerad: 8 Juni 2012, 11:27

Håkan Johansson

Euron vacklar och det finns de som fruktar att den gemensamma valutan ska kollapsa.


Ämnen i artikeln:

Colliers

Euron vacklar och det finns de som fruktar att den gemensamma valutan ska kollapsa. Ett skräckscenario men Håkan Johansson, senior director på Colliers, tror att en eurokollaps inte skulle ha någon större negativ effekt på den svenska fastighetsmarknaden.

Han menar att kreditmarknaden inte kan stängas så mycket mer än den redan har gjort vilket egentligen är den stora begränsningsfaktorn för fastighetsmarknaden i dagsläget.

Enligt Håkan Johansson är fastigheter förmodligen det tillgångsslag som skulle klara sig bäst undan och det kan till och med vara så att en eurokollaps skulle gynna den svenska fastighetsmarknaden.

– Fastigheternas värde baseras i grund och botten på hyresintäkterna de kan generera och vad talar för att hyresgästerna ska sluta betala sina hyror på kort sikt bara för att euron kollapsar, frågar han.

Han tillägger att det talar för fastighetsmarknaden att fastigheter är reala tillgångar och därmed långsiktiga i sin natur. Vid en eurokollaps kan man vänta sig stor volatilitet i de mer kortsiktiga tillgångsslagen men långsiktiga tillgångar som exempelvis fastigheter blir mer attraktiva. Det gäller svenska fastigheter i synnerhet menar Håkan Johansson.

– Den svenska fastighetsmarknaden betraktas generellt som en säker hamn (e. safe haven). Vid en eurokrasch skulle nog tyska statsobligationer med nollkupong anses vara den säkraste av alla investeringar men en fastighet i Stockholm med en direktavkastning på 3-5 procent rimligtvis betraktas som ett attraktivt alternativ, med tanke på risken, förklarar han

Håkan Johansson påpekar att inte allt kan vara osäkert, då vissa tillgångar alltid är säkrare relativt andra tillgångar.

– Vad är säkrare än fastigheter i Sverige, förutom kanske tyska tillgångar?

Inryckande rättfärdigat
Den stora frågan enligt Håkan Johansson är hur de svenska bankerna skulle kunna drabbas av eurons kollaps men han menar att staten skulle enkelt kunna rättfärdiga ett inryckande för att rädda bankerna.

– Dels har man gjort det förut och dels skulle en bankkrasch i spåren av en eurokollaps inte vara självförvållad, säger han.

Sverige och den svenska kronan skulle kunna komma ännu starkare ur en eurokollaps och det samma gäller Tyskland och D-marken som skulle bli betydligt starkare än euron. Relativt den tyska ekonomin skulle Sverige förmodligen befinna sig i samma läge som tidigare enligt Håkan Johansson.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Colliers

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.