Lördag15.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Ett land på ruinens brant

Publicerad: 13 November 2014, 18:14

Bojan Ticic.

Foto: Sigurdur J Ólafsson.

En god vän sa till mig inför valet att den bästa möjliga valutgången är sådan som fullständigt blockerar Riksdagen från att fatta några beslut överhuvudtaget.


Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 5, 2014

En god vän sa till mig inför valet att den bästa möjliga valutgången är sådan som fullständigt blockerar Riksdagen från att fatta några beslut överhuvudtaget. Det kan tyckas cyniskt i överkant, men faktum är att det ser ut som att vi har hamnat i just ett sådant politiskt läge. Pajkastningen fortsätter visserligen som tidigare och tongångarna är ifråntåtagna – låt mig kort sammanfatta den senaste veckans händelser:

Vår nya finansminister, redan döpt till Magdad Bob i sociala medier, beskriver den svenska ekonomin som att den står på ruinens brant, ger sig på det närmast heliga överskottsmålet som tillkom i efterdyningarna av 90-talskrisen och annonserar diverse skattehöjningar, främst inkomstskattehöjningar, höjda momssatser och arbetsgivaravgifter och diverse transportskatter. Catharina Elmsäter Svärd twittrar att ”Detta är vansinne!!!”, Sanna Rayman reagerar och skriver i SvD att problemet inte är att ladan är tom, utan att kossan äter för mycket och Annie Lööf ryter reflexmässigt till och hotar med att Alliansen kommer att plocka bort och lägga till, skruva åt och vrida om i den kommande höstbudgeten. Åsa Romson har dessutom målat underredet på sin båt med miljöfarlig färg och basunerat ut att den s.k. skitskatten (skatten på handelsgödsel) är på väg tillbaka. Ungefär det har hänt.

Den gamla regeringen lämnade dessutom kvar efter sig ett antal delikata frågor som Stefan Löfven måste hantera under den kommande mandatperioden. Anders Borg var inte särskilt diplomatisk när han uttalade sig om fastighetssektorn som han ansåg vara underbeskattad. Den höga skuldsättningsgraden bland hushållen är på den politiska tapeten nästintill dagligen och både slopade ränteavdrag och införande av amorteringskrav vädras offentligt. Företagsskattekommitténs radikala förslag kring hur en omläggning av företagsbeskattningen i Sveriga kan ske har redan vållat debatt och ett sus har hörts kring förslaget om helt slopade ränteavdrag för företag, inte minst (och av naturliga skäl) från företrädare för fastighetssektorn.

Marknaden reagerar med ett absolut kolugn. Det kanske mest cyniska vi har skapat är just så cyniskt i sina reaktioner som min gode vän var i början av denna krönika. Tolkningen tycks vara att den sittande regeringen är så oerhört svag att den inte kommer att kunna ställa till med någon större skada. Faktum är trots allt, oavsett vilket politiskt läger man sympatiserar med, att Sverige de senaste åren visat sig vara en stark och intressant investeringsmarknad som stått sig väl i konkurrensen med övriga Europa.

Aktiviteten på den svenska fastighetsmarknaden är följaktligen hög – mycket hög. I skrivande stund ligger affärer till ett värde av minst 20 miljarder kronor i pipeline att stängas före årsskiftet. Statistiken talar också sitt tydliga språk. Under det tredje kvartalet gjordes affärer till ett värde om närmare 20 miljarder kronor och skickade därmed upp den aggregerade årsvolymen till strax under 80 miljarder kronor. Det finns alltså goda förutsättningar för att 2014 kommer att summeras till ett av de bästa transaktionsåren på den svenska fastighetsmarknaden någonsin.

Utländska fondstrukturer och institutioner ser Sverige som ett attraktivt land med stabila statsfinanser, relativt låga risker och ett under av politisk och institutionell stabilitet. Det finns en nervositet bland många aktörer som snarare ligger på lyxproblemsidan – det finns för mycket pengar att placera och för lite produkter att förvärva.

I den interna konkurrensen hos många utländska bolags investeringskommittéer står sig Sverige ofta som en vinnare. Trots att den politiska pajkastningen målar upp en helt annan bild av läget. Och trots att Åsa Romson målat båten med fel färg.

Bojan Ticic
Associate director, CBRE, Capital Markets

Ämnen i artikeln:

Bojan Ticic

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.