Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Erik Thedéen: Stabilitetsrisk kopplade till fastighetsobligationer

Publicerad: 20 april 2021, 13:52

Finansinspektionen kommer hålla ett vakande öga på fastighetsbolagens obligationer

Foto: Anna Nildén/Finansinspektionen

Marknaden för företagsobligationer innebär en stabilitetsrisk enligt Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen, som bland annat pekar på den höga andelen obligationer utgivna av fastighetsbolag.


Ämnen i artikeln:

FinansinspektionenErik Thedéen

Det framgick av kommentarer från Thedéen under SNS/SHOF Finanspanel ”Behöver Sverige en större marknad för företagsobligationer?”

Fastighetsföretagen står för nästan hälften av det emitterade beloppet på marknaden för företagsobligationer. Det gör att sektorn är väldigt känslig för att den marknaden kan tillahandahålla finansiering. 

”Här ligger en potentiell stabilitetsrisk som FI har anledning att noga följa”, slog Erik Thedéen fast.

Andra risker som Thedéen pekade på var att likviditeten på andrahandsmarknaden för företagsobligationer generellt sett inte är god nog. Samtidigt finns det ett betydande inslag av företagsobligationer i fonder där fondspararna har daglig inlösenrätt. Något som kan utlösa stora utförsäljningar av obligationer om kunderna tar ut pengar.

Läs även: Starka branschreaktioner på att amorteringsfriheten slopas 

Det märktes när pandemin bröt ut våren 2020 då stora försäljningar från främst fonder rubbade stabiliteten i marknaden. En effekt av detta var att det blev svårt för företag att ge ut obligationer för. Många vände sig därför till bankerna för att få tillgång till kreditfinansiering.

”Läget var ansträngt och om inte stat och riksbank vidtagit stora stödåtgärder hade trycket på bankerna att ställa upp ökat mycket mer”, sa Thedéen.

Läs även: Omkring 200 000 hushåll har pausat amorteringar - FI

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.