Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Ensamstående utan barn är Sveriges vanligaste hushåll

Publicerad: 3 December 2013, 13:44

För första gången på över 20 år är det idag möjligt att få en totalräknad uppgift över antalet hushåll i Sverige. Enligt statistik från SCB är det vanligaste hushållet, 37,7 procent av samtliga hushåll, Ensamstående utan barn, det vill säga ensamboende.


Ämnen i artikeln:

SCB

2012 fanns det 4 176 313 hushåll i Sverige. Jämfört med den sista folk- och bostadsräkningen 1990 har antalet hushåll ökat med 9,0 procent. Befolkningen har under samma period ökat med 11,2 procent.

Under de senaste 20 åren har andelen hushåll Ensamstående utan barn i stort sett varit oförändrad. När den sista folk- och bostadsräkningen gjordes 1990, var andelen 39,6 procent. Efter Ensamstående utan barn följer Sammanboende utan barn och Sammanboende med barn 0-24 år. Bland Sammanboende med barn 0-24 år var det vanligast att ha två barn.

Antalet hushåll bestående av Ensamstående med barn 0-24 år, utgjorde 5,9 procent av hushållen. Av dessa var tre av fyra en mamma som var folkbokförd med sina barn. I drygt hälften av hushållen Ensamstående med barn i åldern 0‑24 år bodde det bara ett barn.

Störst andel enpersonshushåll i Åsele
Fördelningen av hushållen i Sverige efter hushållsstorlek ser idag ungefär likadant ut som 1990. Det är vanligare med små hushåll än med stora. Hushåll med 1-2 personer utgör närmare 70 procent av hushållen. De största hushållen, med sex eller fler personer, utgör endast 2,0 procent av hushållen.

Andelen enpersonshushåll varierade mycket mellan kommunerna, från Habo i Jönköpings län med 22,2 procent till Åsele i Västerbottens län med 45,0 procent. Knivsta kommun i Uppsala län var den kommun där det bodde flest personer per hushåll, 2,71, och Ljusnarsbergs kommun i Örebro län hade minst antal personer per hushåll, 1,94.

Snittet för riket var 2,22 personer per hushåll vilket var en ökning från 2,15 år 1990.

Ensamboende vanligast bland unga män och äldre kvinnor
Något fler kvinnor än män bodde ensamma, 53 procent kvinnor och 47 procent män. Det var dock stora skillnader i åldersfördelningen mellan könen. För både kvinnor och män var det vanligt att vara ensamboende i den tidiga 20-årsåldern. Andelen ensamboende minskade sedan fram till 35-årsåldern för båda könen. Männen var ensamboende i betydligt högre utsträckning än kvinnorna fram till 60-årsåldern där en förändring sker och kvinnorna blir vanligast bland de ensamboende. Den vanligaste åldern 2012 för ensamboende kvinnor var 68 år och för männen 24 år.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.