Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

En svårtyglad depression

Publicerad: 23 november 2013, 13:20

Martin Wolf

I en telefonintervju med Fastighetsnytt diskuterar Martin Wolf, redaktör och ledande ekonomikommentator på ansedda brittiska ekonomitidningen Financial Times, den ekonomiska situationen i världen och konstaterar att krisen fortfarande har eurozonen i sitt grepp och vidare att eurozonen inte ens har nått postkrisstadiet.


Ämnen i artikeln:

Martin Wolf

Västvärlden må vara på väg mot en återhämtning från den stora recessionen, som under de senaste cirka fem åren slagit extremt hårt mot flesta utvecklade ekonomier i väst men den befinner sig fortfarande i högsta grad i postkrisstadiet.

– Jag har definierat situationen som en tyglad depression och med det avser jag kombinationen av svag ekonomisk tillväxt och en extraordinärt aggressiv penningpolitik. Vi är ingalunda nära en normal penningpolitisk situation och vi vet fortfarande inte hur normalitet ser i ut i form av ekonomisk aktivitet eller tillväxt, säger han.

Vidare argumenterar han att de ingående konsekvenser krisen haft och osäkerheten den har medfört om västekonomiernas framtid förmodligen kommer att kvarstå i några år till. Vad eurozonen gäller så kan osäkerheten och den ekonomiska ohälsan kvarstå till nästa decennium.

– Vi befinner oss således i efterdyningarna efter ett gigantiskt ekonomisk oväder och det är tydligt att vi inte har kommit över konsekvenserna, vilket skapar stor osäkerhet, säger Martin Wolf.

Budgetunderskottet i USA nästan täppt
Olikt eurozonen finns det tecken på att USA och Storbritannien återhämtar sig blygsamt även om, som Martin Wolf påpekar, man fortfarande har långt kvar till de nivåer man befann sig på före krisen. Ingen av de två ekonomierna har uppnått högre tillväxtnivåer än före krisen vilket innebär att tillväxtgapet knappast stängs trots återhämtningen.

– Vissa aspekter av återhämtningen oroar mig eftersom det verkar som om den förlitar sig på förnyad inhemsk skuldsättning, säger han.

Enligt Martin Wolf är det optimistiskt att vänta sig att den finanspolitiska åtstramningen i USA kommer att inte blir lika hård under de kommande åren eftersom hålet i den amerikanska stadskassan för närvarande täpps igen i ganska rask takt. I Storbritannien minskar budgetunderskottet än så länge inte men det kommer sannolikt att minska ganska markant över de närmaste två till tre åren när ekonomin tar högre fart. Är man optimist så kan det bli så att man börjar få en period med tillväxt över trenden som kompenserar för den långsamma tillväxt som varit så länge.

– Det finns å andra sidan många stora osäkerhetsfaktorer, varav en av de viktigaste är framtida produktivitetstillväxt, framförallt i Storbritannien.

En längre intervju med Martin Wolf finns att läsa i Fastighetsnytt nummer 6/2013 som kommer den 6 december.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Martin Wolf

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.