Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Ekonom förutspår lägre inflation de kommande åren

Publicerad: 12 september 2018, 12:44

En uppdaterad prognosmodell som tar hänsyn till vad som driver prisuppgångar i en global värld visar att KPIF-inflationen kommer falla tillbaka till mellan 1 och 1,5 procent de kommande åren. Det säger ekonomen Jonas Ahlander till Nyhetsbyrån Direkt.


En uppdaterad prognosmodell som tar hänsyn till vad som driver prisuppgångar i en global värld visar att KPIF-inflationen kommer falla tillbaka till mellan 1 och 1,5 procent de kommande åren.

Det säger Jonas Ahlander, ekonom med förflutet på Riksbanken, AMF och SEB, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Analysen är framtagen i arbetet med att starta en hedgefond.

Ett resultat som framkommit med denna är att kronans växelkurs inte verkar ha någon långsiktig effekt på den framtida inflationen.

-En svag valuta kanske kan ge tillfälliga prishöjningar och vice versa, men vi kan inte se några långsiktiga effekter. Det är intressant med tanke på att det är ett väldigt fokus från Riksbankens sida att hålla ned kronan, säger Ahlander till nyhetsbyrån.

Han har gjort ett antal modellprognoser över den framtida KPIF-inflationen utifrån de variabler som bäst förklarat inflationen på senare år. Dessa indikerar entydigt att inflationen kommer att sjunka tillbaka de närmaste till mellan 1 och 1,5 procent de kommande två åren.

-Jag skulle tro att Riksbanken inte har jättebråttom att höja räntan. De lär själva ha gjort liknande modellprognoser. De har också sagt att även om inflationen är runt 2 procent nu finns en risk för att den inte stabilt kommer att vara kvar där, säger Ahlander.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.