Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

ECB rivstartar – går direkt från 0 till 0,75 procent

Publicerad: 8 september 2022, 13:03

Foto: Stephan Behnes

Europeiska centralbankens råd beslutade på torsdagen att höja depositräntan med 75 punkter till 0,75 procent (0,00). Styrräntan, refiräntan, höjs 75 punkter, till 1,25 procent.


Ämnen i artikeln:

Svepet

Väntat var höjningar med 50 respektive 75 punkter för depositräntan och refiräntan, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ECB konstaterar att denna höjning frontladdar övergången från en mycket ackommoderande policy till en nivå som kan säkra återgången i inflationen mot målet på medellång sikt.

ECB-rådet väntas under kommande möten fortsätta att höja räntan för att dämpa efterfrågan och förhindra en ihållande uppgång i inflationsförväntningarna. Rådet kommer att omvärdera sin policybana i ljuset av inkommande information och inflationsutsikterna.

”Rådets kommande beslut om räntan kommer att vara databeroende och ske utifrån ett 'möte till möte'-angreppsätt”, skriver ECB.

ECB noterar att inflationen är för hög och sannolikt kommer att förbli över målet under en utdragen period. Kraftigt stigande energi- och livsmedelspriser, efterfrågetryck i en del sektorer efter pandemin och flaskhalsar driver upp inflationen.

”Pristrycket har fortsatt att stärkas och breddas i ekonomin och inflationen kan stiga ytterligare på kort sikt. Då de nuvarande drivkrafterna i inflationen avtar under tid och normaliseringen i penningpolitiken arbetar sig igenom ekonomin och prissättningen, så väntas inflationen komma ned”, skriver ECB.

De har höjt sin inflationsprognos till 5,5 procent nästa år.

Vad gäller tillväxten noterar de att inkommande data pekar mot en betydande inbromsning i euroområdet, där ekonomin väntas stagnera i slutet av året och början av 2023. Energipriserna dämpar köpkraften och flaskhalsarna hämmar fortsatt aktiviteten, även om läget förbättrats. Det geopolitiska läget dämpar också förtroendet.

BNP väntas öka med 3,1 procent i år och 0,9 procent nästa år.

ECB upprepar samtidigt sin hållning vad gäller återinvesteringarna för förfallande innehav i APP och PEPP, som kommer att fortsätta under en utdragen period respektive till åtminstone slutet av 2024.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Svepet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.