Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Dämpat konjunkturläge med vissa ljusglimtar

Publicerad: 1 mars 2012, 14:00

En svagare utveckling från omvärlden gav Sverige en negativ tillväxt fjärde kvartalet 2011 på -1,1 procent jämfört med det tredje kvartalet 2011. Cecilia Hermansson, Chefekonom, Swedbank, tror att även första kvartalet 2012 kan bjuda på negativa siffror.


Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

En svagare utveckling från omvärlden gav Sverige en negativ tillväxt fjärde kvartalet 2011 på -1,1 procent jämfört med det tredje kvartalet 2011. Cecilia Hermansson, Chefekonom, Swedbank, tror att även första kvartalet 2012 kan bjuda på negativa siffror.

Sveriges BNP ökade med 1,1 procent fjärde kvartalet 2011 jämförd med motsvarande kvartal 2010. Säsongrensad och jämförd med tredje kvartalet 2011 minskade BNP med 1,1 procent. Störst inverkan kom från exporten som ökade med 0,6 procent och importen med 1,6 procent, en stor skillnad jämfört med det tredje kvartalet där exporten ökade med 8,2 procent och importen med 3,8 procent. Nettoexporten utvecklades därmed negativt för första gången sedan andra kvartalet 2010.
– Vi hade räknat med en ordentlig nedgång med nästan en procent av BNP, en av anledningarna var just de stora skillnaderna framförallt vad gäller export och import på grund av den svagare utvecklingen i omvärlden, säger Cecilia Hermansson.

Utvecklingen vad gäller Hushållens konsumtionsutgifter var svag och ökade med endast 0,7 procent.
– Det betyder en hel del hur hushållen agerar. Vi förväntar oss att arbetslösheten ska stiga något och det gör också hushållen, vilket gör att hushållens konsumtion fortsätter vara ganska dämpad framöver, säger Cecilia Hermansson.

Svagt första kvartal
Även om man bör se på de kvartalsvisa siffrorna med ett visst mått av försiktighet då de innehåller mycket säsongsrensningar och kan komma att  revideras framöver så handlar det om, menar Cecilia Hermansson, att Sverige kommit upp på så pass höga nivåer att det blir svårt att bräcka den tidigare utvecklingen samtidigt som omvärlden mattas av.
  – Vi förväntar oss att även första kvartalet 2012 krymper i kvartalstakt utifrån vad vi ser i omvärlden, men kanske inte lika mycket som det senaste kvartalet.

Det finns dock en del ljusglimtar och Cecilia Hermansson tycker inte att det ser lika negativt ut som i det fjärde kvartalet 2011. Swedbanks inköpschefsindex föll visserligen tillbaka något i januari men man har sett en starkare börsutveckling och ökad riskaptit.
– Det är inte säkert att det är varaktigt när man talar om riskaptit och börsutveckling men det som hjälper till är de stora lånen från ECB som skapar lite mer riskaptit på tillgångsmarknader och lugnar läget vad gäller kreditåtstramning vilket förbättrar tillståndet i den finansiella sektorn, säger Cecilia Hermansson.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Cecilia Hermansson

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.