Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Dålig timing av Riksbanken

Publicerad: 8 februari 2016, 16:14

Tomas Pousette.

Först kommer Riksbankens räntebeslut och en vecka senare kommer den viktiga inflationsstatistiken för januari. Det är lika dålig timing av Riksbanken som att spela på travet men strunta i att kolla hur hästarna går på uppvärmningen.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenTomas Pousette

På torsdag den 11 februari redovisar Riksbanken beslutet från det penningpolitiska mötet dagen innan. En vecka senare publicerar Statistiska centralbyrån (SCB) den statistik som väger tyngst för Riksbankens räntebeslut, nämligen konsumentprisindex (KPI). Det finns flera skäl till att inflationsstatistiken för januari, som redovisas den 18 februari, är extra viktig.

Dels påverkas KPI av den så kallade korgeffekten. Vid varje årsskifte uppdateras sammansättningen av den varukorg som ligger till grund för KPI för att avspegla förändringar i konsumtionens sammansättning. Korgeffekten har varit liten de senaste åren men vissa år har den varit så stor att den skakat om inflationsprognoserna. Dels gör SCB förändringar i beräkningen av KPI, som påverkar index från och med januari. I år görs ovanligt många metodförändringar, vilket skapar extra osäkerhet om effekten på januari-KPI. Dessutom finns alltid en stor säsongmässig osäkerhet i januari kring omfattningen av reor på kläder och skor samt storleken på prisnedsättningar på charterresor efter jul- och nyårshelgerna.

Det är svårt att förstå varför Riksbanken inte anpassar datumen för sina räntemöten bättre till publiceringen av den viktiga inflationsstatistiken. I år är detta extra problematiskt när Riksbankens inflationsprognos redan är 0,2 procentenheter högre än utfallet efter KPI i december. En ny överraskande låg inflationssiffra i januari kan tvinga Riksbanken att agera mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Den dramatiken skulle lätt kunna undvikas genom bättre timing i Riksbankens kalender.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenTomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.