Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Brant börsnedgång för fastighetssektorn

Publicerad: 4 oktober 2018, 12:08

Fastighetsnytts samhällsbyggnadsindex (FSBX) faller över 2 procent på torsdagen efter att uttalanden från den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell lett till högre räntor i både USA och Europa.


Powell sade på onsdagen, någon vecka efter att Fed höjt räntan för tredje gången i år, att räntan gradvis rör sig uppåt mot mer neutrala nivåer där den inte längre eldar på ekonomin.

Han tillade att banken kan komma att gå förbi neutralläget och börja dämpa ekonomin men att vi antagligen fortfarande är en bra bit därifrån.

FSBX sjunker 2,1 procent på torsdagseftermiddagen jämfört med en nedgång på 1,2 procent för Stockholmsbörsen som helhet. Sett över hela året har dock FSBX stigit 14 procent.

Flera av de mest handlade fastighetsaktierna tappar mark. Kungsleden, Sagax och Fabege sjunker med omkring 4 procent vardera.

Byggbolaget Serneke, som på onsdagen varnade för att man kommer göra en rörelseförlust i det tredje kvartalet, tappar också 4 procent.

Preferensaktierna i enfastighetsbolaget Karlbergsvägen 77 rusar dock 51 procent efter att Samhällsbyggnadsbolaget lagt ett bud på dessa med en premie om 72 procent. SBB siktar även på att köpa stamaktierna i bolaget och göra om fastigheten Kadetten 29 till en skola.

SBB:s aktie backar 0,7 procent.

Oskar von Bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.