Makroekonomi
Branschen om det brutala kriget i Ukraina
Publicerad: 25 februari 2022, 15:41
Oron över utvecklingen i Ukraina är stor i branschen. Foto: Getty Images, Sveriges Allmännytta
Branschröster fördömer Rysslands invasion och upplever stor osäkerhet framåt. Alla förväntar sig att kriget får en rad konsekvenser som även påverkar Sverige. ✓ Hög inflation ✓ Skenande kostnader ✓ Dyrare underhåll ✓ Minskad efterfrågan
– Kriget är hemskt och vi känner verkligen stort medlidande med alla människor i Ukraina, säger Håkan Larsson, chefsekonom på Sveriges Allmännytta.
Sett till ekonomin spår han skenande energi- och råvarupriser med tanke på att Ryssland är en stor exportör av både naturgas och olja.
– Om de priserna stiger går inflationen upp ännu mer, vilket gör att Riksbanken förr eller senare måste svara med höjd reporänta vilket kommer att höja räntekostnaden för bostadsbolagen, samt kostnader för drift och underhåll när den allmänna prisnivån stiger.
Läs även: Danske fastighetsprofilen på plats i Ukraina: ”Vi håller oss inomhus”
Den tidiga analysen är därför att bostadsbolag inte kan göra mycket mer än att reglera planerat underhåll.
– Det är vad de har att spela med för hyresintäkterna är ju ganska fasta. Om kostnaderna ökar men inte intäkterna är det underhållsposter man måste titta på i första hand om det blir minskade marginaler.
Håkan Larsson Foto: Sveriges Allmännytta
Han säger att mycket hänger på hur Rysslands president Vladimir Putin väljer att svara på sanktionerna och huruvida man fortsätter att leverera gas till Europa eller inte, då större volatilitet i makroekonomin har tendens att leda till osäkerhet och försiktighet kring investeringar.
– Förutom mindre marginal i kassan kan det också bli dyrare att driva underhållsprojekt i takt med att priserna skenar, säger Håkan Larsson.
Byggföretagen förväntar sig att de redan höga energi- och materialpriserna, som stigit kraftigt under pandemin, bara kommer att fortsätta uppåt.
– De faktorerna påverkade byggstarterna redan förra året, framför allt för bostadsrätter. Möjligen får vi se ännu fler uppskjutna byggstarter framöver, säger branschorganisationens bostadspolitiska expert Anna Broman.
Anna Broman Foto: Mostphotos
Hur börsen och räntorna påverkas på sikt beror enligt henne huvudsakligen på hur läget i Ukraina utvecklas de kommande dagarna och veckorna och hur omvärlden väljer att svara. Nedskärningar räknar organisationen däremot inte med i närtid till följd av kriget.
– Beroende på utvecklingen finns det en sådan risk på längre sikt, men den är ju också kopplad till konsekvenserna av en eventuell cementbrist i slutet av året, säger Broman.
Läs även: Börsen föll brett efter rysk invasion – NP3 mot strömmen
Fastighetsägarna säger att branschen har klarat sig ganska väl genom ekonomiska kriser de senaste decennierna eftersom centralbankerna har sänkt räntorna och hållit tillväxten under armarna. Men den här gången är situationen annorlunda.
– Den brutala och oprovocerade invasionen av Ukraina är något helt annat. Förutom det stora mänskliga lidandet kan de ekonomiska effekterna bli allvarliga och långvariga, säger Tomas Ernhagen, chefsekonom på Fastighetsägarna.
Tomas Ernhagen Foto: Fastighetsägarna
Han konstaterar att priserna på gas, olja och råvaror redan har stigit, vilket spär på den redan höga inflationen. Ju längre konflikten består desto större är risken enligt honom också att inflationen sprider sig och blir mer varaktig med högre räntor som följd, samtidigt som de tunga sanktionerna och möjliga motsanktionerna från Ryssland kommer att förvärra situationen ytterligare.
– Världen har kämpat mot pandemin i två år med låga räntor och stora finanspolitiska stödpaket. Att hantera en ekonomisk nedgång, som den här gången riskerar att gå hand i hand med hög inflation, kan därför bli mycket tufft. Möjligheterna att stödja är mindre, säger Ernhagen.
Stigande kostnader och högre räntor i kombination med lägre tillväxt och ökad oro är enligt honom inget drömscenario för någon som ska besluta om kapitaltunga investeringar. Det gäller såväl bostadsköparen som bolaget som bygger och förvaltar fastigheter.
– Situationen är extremt dramatisk, men det är svårt att dra alltför säkra slutsatser om vad det här leder till på längre sikt. Vi får hålla tummarna för att det finns krafter som kan dämpa Putins galenskap. Det är uppenbart att många i Ryssland inte står bakom honom i attacken mot Ukraina.
Precis som Sveriges Allmännytta säger Ernhagen att mycket hänger på om Ryssland kommer att strypa gas- och oljeleveranser till väst eller inte och hur mycket Putin har säkrat upp i finansiellt stöd.
– Det skulle kunna få brutala konsekvenser för den europeiska ekonomin. Läget är otroligt dramatiskt, men vi vet för lite i dagsläget. I detta nu talas det exempelvis om att Ryssland gläntat på förhandlingsdörren. Det kan vara ännu en dimridå, men det ger lite hopp i detta mörker.
Riksbyggen har än så länge inte sett någon oro på bostadsmarknaden.
– Det är svårt att säga i ett så tidigt skede hur bostadsmarknaden kommer att påverkas, men vår erfarenhet är att till exempel en större nedgång på börsen brukar påverka bostadsmarknaden efter cirka 2-3 månader, säger bolagets bostadspolitiska expert Johanna Bjurskog.
Johanna Bjurskog Foto: Kristian Pohl
Om kriget skulle leda till högre räntor under en längre tidsperiod skulle det enligt henne påverka bostadsmarknaden negativt.
– Alla omvärldsförändringar som påverkar marknaden negativt kommer att behöva hanteras, även nedskärningar. Men det är inget som vi har diskuterat i nuläget. I grunden finns ett stort behov av fler bostäder under många år framöver vilket talar för en fortsatt stark efterfrågan på bostadsmarknaden, säger Bjurskog.