lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Borätterna i Stockholm +2,6% i januari - Danske

Publicerad: 31 januari 2023, 06:48

Danske Banks boprisindikator för priset på bostadsrätter i Stockholms kommun visar att priserna steg 2,6 procent i januari. Säsongsrensat motsvarar det en uppgång med 0,7 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetDanske BankInflation

ND

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se


"Troligtvis är det frågan om en temporär uppgång likt den i augusti. Vi ser med andra ord framför oss ett antal månader med fallande priser eftersom de flesta negativa faktorer som oförändrade amorteringskrav, fallande reallöner, höga elpriser, en vacklande arbetsmarknad samt Riksbankens fortsatta räntehöjningar tynger utsikterna", säger chefekonom Michael Grahn i en kommentar.

Alla storleksklasser bidrog till prisuppgången. Antalet transaktioner sköt i höjden under pandemin, men har nu återgått till tidigare nivå som gällde före pandemin.

Priserna väntas sjunka igen redan under februari när Riksbanken mest sannolikt kommer att höja räntan igen, med 50 punkter till 3,00 procent.

Riksbanken lär även signalera att höjningscykeln ännu inte är över. Dessutom har tidigare höjningar ännu inte fått full effekt i ekonomin, snitträntenivån för den totala bolånestocken ligger omkring 2,5 procent men kommer att stiga under kommande månader.

"Vi vidhåller därmed vår vy om att en nedgång om 20 procent från pristoppen är att vänta, vilket i sin tur innebär en nedgång om ytterligare 7 procentenheter härifrån. Bostadspriserna lär sannolikt inte stabiliseras förrän under våren, när fokus lär ligga skiftat mot eventuella räntesänkningar snarare än räntehöjningar och inflationen börjat röra sig ned", skriver Danske Bank.

Danske Banks boprisindikator baseras på data från bostadssajten Hemnet.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev