Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Boprisbubblan och den farliga skuldsättningen

Publicerad: 28 september 2013, 11:42

From Reykjavik.

Ett par år innan den isländska kraschen började just debatten om en boprisbubbla och en skuldsättning som var alldeles för hög, en debatt som likar den som pågår i Sverige i dag. En ganska enad ekonomkår var helt övertygad om att det inte var ett problem eftersom hushållens ackumulerade förmögenhet vida översteg skulderna.


Ämnen i artikeln:

Island

Liksom de flesta som följer debatten vet så finns det både de som är oroade av de höga bopriserna och den höga skuldsättningen samt även de som inte är ett dugg oroliga och anser att skuldsättningen är måttlig, sett till hushållens förmögenhet. Ett tredje läger är de som oroar sig för skuldsättningen men inte anser att bopriserna är för höga. Personligen slits jag mellan det tredje lägret och det första, det vill säga jag anser att de svenska hushållen är skyldiga för mycket pengar.

Ett par år innan den isländska kraschen började just debatten om en boprisbubbla och en skuldsättning som var alldeles för hög, en debatt som likar den som pågår i Sverige i dag. En ganska enad ekonomkår var helt övertygad om att det inte var ett problem eftersom hushållens ackumulerade förmögenhet vida översteg skulderna, som verksam ekonomijournalist på Island höll även jag med om detta. Den ackumulerade förmögenheten bestod huvudsakligen av de egna bostäderna, ett pensionssystem som i per capita termer var större än den norska oljefonden samt aktiesparande – huvudsakligen i de isländska bankerna som ju gick som tåget. Argumentet var teoretiskt underbyggt men då är frågan varför den isländska ekonomin kraschade.

Även om en stor bidragande faktor var att bankerna tog för stora risker i sin expansion har ingen kunnat bolla bort det faktum att hushållen var för skuldsatta när det kom till kritan och den så kallade förmögenheten var en chimär. En 40-åring som har pensionsrättigheter borde under inga omständigheter kunna tillgodoräkna sig dessa rättigheter som någon sorts disponibel förmögenhet. Dels så är pensioner skyddade vid konkurs och dels så kan man aldrig kräva att få hela sin pension vid ett enda tillfälle. Aktier är ett mycket volatilt tillgångsslag och en placerare som har hela sin förmögenhet bunden i aktier borde inte sova gott om nätterna. Det behövs inte mycket för att de ska förlora sitt värde och det är just vad som skedde på Island under sena 2007 och 2008.

I maj 2008 lyssnade jag på den amerikanska ekonomiprofessor, Robert Z. Aliber, som besökt Island och höll ett föredrag om den stundande krisen. Han beskrev det scenario som sedan blev verklighet med kuslig precision, ”Spänn fast er, för nu kommer det att gå undan”, sa Aliber.  I en efterföljande intervju hävdade han att bankpaniken redan var igång i det tysta vilket främst berodde på att bankerna tagit alldeles för stora risker i sin utlåning, huvudsakligen till internationella finansmän men även till hushållen. Som journalist har jag aldrig fått lika många samtal från ursinniga banktjänstemän som dagen efter när intervjun publicerades.

Nu kan man visserligen, som en del framstående ekonomer har gjort, påpeka att det finns ett utbudsunderskott av bostäder i Sverige, vilket förresten inte var fallet på Island, men enligt min uppfattning har det en ganska begränsad betydelse. En fastighets värde är bara det belopp någon kan tänkas vilja betala för fastigheten och när allmänheten börjar tycka att kåkarna är för dyra, då sjunker värdet. Det påverkar hushållens möjlighet att låna pengar och det påverkar den samlade aktiviteten i ekonomin.

Den isländska kraschens orsaker ligger i risk. Bankernas risk men även hushållens risk. Man finansierade sin konsumtion med lånade medel och även om hushållen med minst disponibel inkomst lånade minst så lånade även de för mycket och för dem är det idag ingen tröst att veta att deras del av den ackumulerade upplåningen inte var så stor.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Island

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.