Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Bolåntagarna räknar med låg styrränta

Publicerad: 3 December 2013, 11:42

Andelen nya bolån med den kortaste bindningstiden fortsatte att öka under november, enligt SBABs månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Mer än tre fjärdedelar valde tremånadersränta trots att de långa boräntorna gick ned mer.

I november valde 76 procent av de nya bolåntagarna en bindningstid på tre månader på sitt bolån, vilket var en uppgång med 1 procentenhet sedan oktober. Senast andelen var så här hög var i mitten av 2010 då tremånadersräntan låg upp mot en procentenhet lägre än i dag. Andelen ligger därmed nästan 10 procentenheter över genomsnittet för 2000-talet. Ökningen har kommit trots att tremånadersräntan legat på ungefär samma nivåer som både den ett- och den tvååriga räntan.

– De senaste veckorna har det varit mycket mediefokus på om Riksbanken kommer att sänka styrräntan eller inte. Bolåntagarnas val av bindningstider tyder på att de är beredda på en räntesänkning och att de räknar med en låg styrränta framöver, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Kortare räntebindningstider i storstäderna
Överlag är de regionala skillnaderna när de gäller val av räntebindningstider ganska små, enligt SBAB. Sett över den senaste tolvmånadersperioden har stockholmarna valt tremånadersränta för 68 procent av bolånen och femårsränta eller längre för bara 4 procent. Bland de bosatta utanför storstäderna har 62 procent valt tremånadersränta och 8 procent femårsränta eller längre.
– Det finns en liten tendens till att storstadshushållen, och då främst de i Stockholm, väljer lite kortare räntebindningstider än andra. I kombination med att de oftast också har större lån så innebär detta att deras ekonomi är mer känslig för ränteförändringar, säger Tor Borg.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.