Makroekonomi
Blir det någon räntehöjning i år?
Publicerad: 19 december 2018, 10:36
Sverrir Thór. Foto: Elias Ljungberg
Möjligtvis höjer man räntan nu för att kunna säga att ”vi gjort det vi sa” men det känns inte som att det går. Om det innebär att Riksbanken missat tåget vet jag inte, enligt mig var tåget aldrig ens inne på stationen.
Ämnen i artikeln:
RiksbankenRiksbankens direktion har sitt sista räntemöte för året på onsdagen, och ska man hinna höja räntan i år så kommer det att ske i samband med det. Frågan är om det blir någon räntehöjning – beskedet får vi på torsdagen.
Osvuret är ju alltid bäst men som jag varit inne på tidigare så tror jag inte att banken kommer att höja räntan, varken nu eller i februari vilket man har haft som reservalternativ. De senaste veckornas rapportering både om en inflation som ligger under Riksbankens förväntan och en negativ tillväxt stärker mitt resonemang.
Den svenska konjunkturen har varit stark de senaste åren och som Riksbanken brukar påpeka så har den extremt expansiva penningpolitiken haft en hel del inverkan där. Hushållens konsumtion är det som har drivit på tillväxten och den drivs framförallt av låga räntor som har drivit tillgångspriserna. Som man sa i USA inför finanskrisen så har folk använt sina bostäder som bankomater, man har ökat sin skuldsättning för att kunna konsumera mera. Detta har drivit på ekonomin och nu när vi får alltfler indikationer på att konsumtionen börjar falla och BNP likaså, har jag väldigt svårt att se hur Riksbanken kan höja räntan.
Höjer man räntan så minskar man incitamentet att konsumera och när konjunkturen nu har vänt känns det lite märkligt. Faktum är att i ett mer normalt ränteläge vore det ungefär nu som en centralbank skulle börja överväga att sänka räntan. I ett normalt ränteläge skulle det enda rimliga argumentet för en räntehöjning vara att strama åt bostadsmarknaden men det behovet finns inte riktigt länge (det vore för övrigt intressant att se en objektiv analys av vilken effekt amorteringskraven har haft på de parametrar som nämns ovan).
Riksbankens dilemma är att man har haft en minusränta väldigt länge och att man varit ganska tydliga med att det är under det andra halvåret 2018 som den efterlängtade räntehöjningen skulle komma, eller senast i februari nästa år. Det har pratats om en Riksbank med en skadeskjuten trovärdighet, vilket jag inte håller med om, men det vore därför absolut inte positivt för trovärdigheten om man inte höjer.
Det finns således en möjlighet att man höjer nu, enkom för att kunna säga att ”vi har gjort det vi sa att vi skulle” men det känns inte som att det går. Om det innebär att Riksbanken missat tåget vet jag inte, enligt mig har tåget aldrig ens varit inne på stationen utan kört en omväg.
Det finns alltså ett scenario där Stefan Ingves och hans glada gäng kommer att höja reporäntan imorgon – men det finns fler argument emot än på länge och, som sagt, osvuret är bäst.
Frågan om hur man i en minusräntemiljö ska stimulera en ekonomi som tippat över till lågkonjunktur kan vi lämna därhän tills vidare.
Sverrir Thór
Ekonomi- och finansredaktör
Fastighetsnytt