Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Bankerna ska motivera räntan

Publicerad: 17 september 2013, 12:36

Bankerna ska tydligt motivera räntan för kunden och samtidigt visa sina kostnader för den bolåneränta de erbjuder. Det föreslår Finansinspektionen (FI) till regeringen.


Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

FI har under ett och ett halvt år redovisat bankernas bolånemarginaler i syfte att öka insynen kring bolåneräntorna. FI anser inte att redovisningen skapat den öppenhet man hoppats på. Därför föreslår FI att bankerna ska motivera den ränta de erbjuder varje kund. Motiveringen ska innehålla både den faktiska genomsnittliga bolåneräntan i banken och bankens kostnader för bolånen.

Bankerna ska även berätta hur faktorer kopplade till den enskilde bolånetagaren påverkar bolåneräntan. Dessutom ska banken redovisa vad andra tjänster/produkter som de erbjuder vid bolåneförhandlingen kostar kunden och inte bara vilken rabatt de ger.

FI:s kvartalsvisa redovisning av bankernas räntor och utlåning visar att bolånemarginalerna bromsat in sedan början av 2013. Under andra kvartalet i år minskade marginalerna ytterligare. Efter att samtliga kostnader förknippade med bolån är avdragna från utlåningsräntan är marginalen 0,57 procentenheter.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Finansinspektionen

Ämnen i artikeln:

Finansinspektionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.