Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Åtta av tio valde rörlig boränta

Publicerad: 8 Augusti 2014, 10:47

Andelen bolåntagare som valde den kortaste räntebindningstiden ökade ytterligare under juli till 78 procent. Det visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABTor Borg

Under juli valde 78 procent av bolåntagarna tremånadersränta för sitt nytecknade bolån, vilket är drygt en procentenhet fler än under juni. De kortare bundna räntorna med 1-4 års räntebindningstid fortsätter att minska i popularitet. Under juli valde 20 procent av bolåntagarna någon av dessa bindningstider, en nedgång med två procentenheter från förra månaden. Lånen med riktigt långa bindningstider (5-10 år) valdes av knappt 2 procent vilket är en marginell uppgång.

Till följd av Riksbankens sänkning av styrräntan i början av juli och den allmänna räntenedgången i både Sverige och omvärlden så sjönk boräntorna under juli.
– Räntenivåerna på de bundna bolånen är rekordlåg och skillnaden mot den rörliga räntan är förhållandevis liten. Trots detta väljer bolåntagarna i allt högre utsträckning rörliga bolåneräntor. Detta tyder på en ganska stark övertygelse om att den låga räntan kommer att bestå under ett bra tag framöver, säger Tor Borg, Chefsekonom SBAB, i ett pressmeddelande.

Genomsnittlig räntebindningstid på väg ned
Den genomsnittliga räntebindningstiden var under juli strax under 8 månader, vilket bara är två månader från tidigare bottennoteringar. I dagsläget tar det i genomsnitt 8 månader innan en ränteförändring slår igenom i ökade räntekostnader för bolånen. Sett över hela 2000-talet har det i snitt tagit 14 månader för ränteförändringarna att slå igenom.

– Bolåntagarna fortsätter att öka på ränterisken trots att de låga långräntorna borde locka. Jag är lite förvånad över att inte fler bolåntagare tar chansen och väljer längre bindningstider på åtminstone en del av sina bolån. Möjligen får vi se lite mer efterfrågan på bundna boräntor under hösten, säger Tor Borg.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.