Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Ändrat tonläge i Riksbanken

Publicerad: 17 september 2018, 11:40

Michael Grahn, chefekonom Danske Bank

Foto: Lasse Hejdenberg

Det finns tecken som tyder på att duvorna i Riksbanksdirektionen närmat sig räntehöjarlägret. Den analysen gör Danske Bank efter att ha läst protokollet från Riksbankens senaste räntemöte, som offentliggjordes på måndagen.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Det har under året vuxit fram två falanger i Riksbanksdirektionen där den ena halvan i varierande grad argumenterat för räntehöjningar medan den andra halvan i högre utsträckning förespråkat status quo.

Det andra lägret, representerat av Stefan Ingves, Per Jansson och Kerstin af Jochnick, ser dock ut att närma sig de övriga.

-De här tre intar en mer neutral hållning än tidigare, säger Michael Grahn, chefekonom på Danske Bank.

Grahn framhåller att ledamöterna vid upprepade tillfällen pekar på att inflationsförväntningarna ligger stabilt kring två procent samt att målvariablen KPIF befunnit sig nära tvåprocentsmålet under en lägre tid.

Det gör enligt banken att en höjning kan bli aktuell även om den underliggande inflationen, KPIF exklusive energipriser, fortsatt skulle ligga under målet. Riksbanken har haft ett vakande öga på den underliggande inflationen under lång tid eftersom den ses som en bra indikator på inflationstrycket på sikt.

-Vi tolkar det som att de i någon mening blivit mindre databeroende än vad de har varit tidigare, att de ser större möjligheter att avvika från väldigt låga utfall, säger Grahn.

I förra veckan publicerade SCB siffror som visade att KPIF exklusive energipriser bara var 1,2 procent i augusti, vilket var 0,15 procentenheter lägre än vad Riksbanken räknat med.

Sammantaget bedömer Danske Bank fortsatt att det är en väldigt stor sannolikhet att Riksbanken kommer höja räntan i december eller i februari.

-De lägger upp det här för en höjning ganska snart och protokollet gav stöd åt den bilden, säger Grahn.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.