Makroekonomi
Analytiker: Duvaktivt räntebesked – oenigt om slutpunkten
Publicerad: 26 april 2023, 08:56
Foto: Mattias de Frumerie
Onsdagens räntebesked från Riksbanken ses som duvaktigt. Det framgår av analytikerkommentarer efter att Riksbanken på onsdagen som väntat höjt styrräntan med 50 punkter till 3,50 procent, och signalerat att ytterligare en räntehöjning kommer i juni eller september.
Riksbanken höjde sin räntebana till 3,65 procent (tidigare 3,33 procent), men banan indikerar nu en mindre sänkning i slutet av prognosperioden.
Räntebeslutet var inte enigt utan två ledamöter, Anna Breman och Martin Flodén, reserverade sig och röstade för en mindre höjning på 25 punkter. De såg dock en hög sannolikhet för ytterligare höjningar i juni och/eller september.
Läs mer: Riksbanken höjer räntan till procent 3,50 procent – oenig direktion
SEB noterar att Riksbanken inte sade något nytt om andra åtgärder, som QT-programmet.
"Vi tror att det aktiva QT-programmet kommer att utökas (för närvarande 3,5 miljarder kronor/månad) och mest sannolikt redan vid juni-mötet", skriver SEB och tillägger att de håller fast vid sin prognos om en sista höjning till 3,75 procent i juni.
Swedbank ändrar däremot sin ränteprognos och tror nu att Riksbanken höjer med 25 punkter i både juni och september, vilket för upp styrräntan till 4,0 procent.
Banken tror att det var högre inflationsutfallet sedan mötet i februari som fick Riksbanken att tippa över till 50 punkter nu.
"Men den framåtblickande guidningen var mer duvaktig än väntat. Räntebanan toppar på 3,65 procent, vilket indikerar att styrräntan vara kommer att höjas med 25 punkter antingen i juni eller i september. Riksbanken motiverar denna prognos med att de har höjt räntorna snabbt det senaste året och penningpolitiken har en åtstramande effekt på ekonomin", skriver Swedbank.
De tillägger att räntebanan dessutom indikerar att Riksbanken kommer att sänka styrräntorna med start 2025.
Enligt Swedbank kommer de kommande inflationsutfallet att bli avgörande för utvecklingen framöver, men även utvecklingen i den reala ekonomin.
Swedbank noterar även att kronan är ihållande svag, vilket bidrar till inflationstrycket och kan möta ytterligare motvind om Riksbanken inte följer ECB, som de spår kommer att höja med ytterligare 75 punkter.
Capital Economics tror inte heller att Riksbanken bara kommer att styrräntan med 25 punkter till.
Framöver räknar de med att de fem direktionsledamöterna kommer att hålla ett öga på Frankfurt eftersom de inte kommer att vilja hamna mycket efter ECB i år med tanke på deras oro för valutan.
"Sammantaget tror vi att det är mer sannolikt att de höjer dem med ytterligare 50 punkter innan den avslutar sin åtstramningscykel", skriver Capital Economics i ett kundbrev.
Samtidigt misstänker de att Riksbanken kommer att börja luckra upp politiken tidigare än de flesta andra europeiska centralbanker. Sverige kommer att drabbas av en djupare recession än de flesta i år, på grund av hushållens höga och till stor del rörliga hushållsskulder och den därmed sammanhängande nedgången i fastighetspriserna.
De ser en första räntesänkning från Riksbanken i januari nästa år.
Handelsbanken noterar i sin kommentar att det inte väntas bli några fler ovanligt stora räntehöjningar, eftersom det tvååriga löneavtalet dämpat inflationsriskerna.
Handelsbanken sänker sin prognos för junimötet från 50 punkter till 25 punkter och skriver att inkommande data kommer att påverka på medellång sikt.