Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Vonovia tar klivet in i framtiden med ny finansieringsform

Publicerad: 9 februari 2021, 15:08

Vonovias CFO Helene von Roeder tror att digitala obligationsemissioner är framtidens melodi

Tyska Vonovia, som numera är ett av Sveriges största hyresbostadsbolag, tog nyligen in 20 miljoner euro i en helt digital obligationsemission. Det kan bli mer i framtiden.


Ämnen i artikeln:

VonoviaTyskland

Vonovia lånade nyligen 20 miljoner euro genom att helt digitalt emittera en treårig obligation. Det framgår av ett pressmeddelande från den tyska bostadsbjässen.

Värdepappersbevis (security tokens) användes för att överföra ägandet av obligationen. Dessa distribuerades sedan med hjälp av blockkedjan Stellar, som är en av de mest använda kryptovalutorna i världen.

Vonovia utfärdade värdepappersbevisen genom den digitala marknadsplatsen Firstwire.

Läs även: Efter Victoria Park – nu köper Vonovia Hembla 

– Digitalisering erbjuder oss en möjlighet att finansiera oss snabbare, enklare och mer kostnadseffektivt, säger Helene von Roeder, CFO Vonovia i en presskommentar.

– Vi vill test den här nya tekniken för att bygga erfarenhet med den. Det är lätt att föreställa sig att den kommer spela en signifikant roll i framtidens kapitalmarknad. Utfärdande är transparenta och spårbara i realtid, vilket garanterar en professionell transaktionsstandard. Dessutom så kan vi använda den till att närma oss nya investerare världen över.

Elektroniska värdepapper och blockkedjeteknik

Den tyska regeringen godkände i december ett lagförslag som tillåter elektroniska värdepapper för att driva på digitaliseringen av den tyska finansmarknaden och uppfylla ett viktigt krav i den tyska regeringens blockkedje-strategi för större transparens, pålitliga marknader och investerarskydd.

Läs även: Nishimura: ”Det finansiella systemet har stora problem”

Blockkedjeteknik innebär att all data lagras transparent i en mängd olika noder som uppdateras kontinuerligt dygnet runt. I Stellars fall sker uppdateringarna med några sekunders mellanrum. Det är fritt fram för vem som helst att ge ut någon form av skuldebrev i Stellars blockkedja. Det är i princip gratis att göra transaktioner med Stellar, som för övrigt mer eller mindre är en kopia av kryptovalutan XRP.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

VonoviaTyskland

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.