Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Värdetillväxten översteg 9 procent

Publicerad: 20 februari 2017, 15:03

MSCI rapporterar att värdena steg för sjunde året i rad på den kommersiella fastighetsmarknaden i Sverige. Totalavkastningen nådde 13,9 procent under 2016 enligt IPD Svenskt Fastighetsindex.


Ämnen i artikeln:

MSCI

Värdetillväxten steg till 9,1 procent, vilket är den starkaste värdeförändringen sedan 2007. En stor bidragande orsak var marknadshyrorna som steg 4,1 procent under det senaste året. Totalt har marknadsvärdena stigit med 38 procent sedan vändningen 2010. Direktavkastningen minskade till 4,4 procent för 2016, vilket är den lägsta nivån sedan 1990, uppger MSCI.

Kontorssektorn är fortsatt den starkaste sektorn med 16 procents totalavkastning medan industri var den svagaste sektorn med  9,3 procent i totalavkastning.

Under 2016 har direktinvesteringar i kommersiella fastigheter i Sverige genererat högre avkastningar en andra tillgångsslag.
-Avkastningen är fortsatt stark, delvis tack vare ännu lägre avkastningskrav, men ökade hyror får en allt större påverkan. Marknadshyrestillväxten i kontorssektorn är den starkaste sedan 2000 och på vissa ställen ser vi att vakansgraderna är historiskt låga, säger Erik Nyman, Executive Director på MSCI, i ett pressmeddelande.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

MSCI

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.