Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

”Välfärdsstaten lockar utländskt kapital”

Publicerad: 14 mars 2018, 17:52

Håvard Bjorå.

Foto: S. Halloy/Reed Midem.

Den nordiska marknaden stod i fokus under onsdagsmorgonen på Mipim. En av frågorna var huruvida den nordiska marknaden faktiskt är en och samma i utländska investerares ögon.


Ämnen i artikeln:

Mipim

I de nordiska länderna har fastighetsmarknaden gått bra de senaste åren. Låga räntor, låg inflation, tillväxt och högkonjunktur mitt i en utbudsbrist är alla faktorer som bidragit till stigande fastighetsvärden i alla de nordiska länderna.

Under seminariet behandlades just förutsättningarna för den nordiska fastighetsmarknaden nu och framöver. Bland annat presenterade Håvard Bjorå från Cushman & Wakefield resultaten från deras senaste undersökning kring den nordiska marknaden.

– På kontorsmarknaden finns det inte en enda nordisk investerare i vår undersökning som tror att efterfrågan på kontor kommer att minska på kort sikt. Vad gäller handel däremot finns en del som tror att det kommer att gå sämre, det finns en stigande skepsis kring hur hyrorna kommer att utvecklas i takt med att e-handeln bryter mark, säger han.

Samtidigt menar han att Sverige särskiljer sig något då man kommit längre in i cykeln. Även om det fortsatt ser ljust ut hopar sig orosmolnen kring bostadsmarknaden i Sverige, men även i övriga nordiska länder.

– Den genomsnittilga Stockholmaren har de senaste tre åren sett värdet på sina bostäder växa med 1 000 kronor om dagen. Det kommer såklart att påverka dynamiken om det förändras, och därmed förväntningarna. Bostadsmarknden är den största riskfaktorn i exempelvis Norge just nu, fallande priser kommer att påverka byggandet även vad gäller andra marknaden som kontor och handel.

Frågan är hur investerare utifrån Norden ser på marknaden. Är det en gemensam marknad? Hur lika är de, och hur skiljer de sig åt?

– Vi är nära varandra geografiskt och marknaderna är bra på att plocka upp best practice från de andra – samtidigt är varje marknad fortsatt lokal. Hade valutorna varit samma hade bilden varit annorlunda, säger Louise Richnau på Brunswick Real Estate.

– Utifrån tror folk att Norden är en och samma marknad men när man lär känna länderna inser man att det är fyra olika marknader. Olika saker påverkar fastighetsvärden i de olika länderna, säger Leif Andersson på Areim.

Enligt Håvard Bjorå finns det många likheter, men för investerare är det enligt Bjorå större skillnad mellan olika städer än länder.

– Det är för investerare större skillnad mellan Kiruna och Stockholm än mellan Stockholm och Oslo. Samtidigt är ”vi alla socialdemokrater” – investerarna gillar stabila länder med politiskt lugn, säger han.

Leif Andersson håller med och menar att den starka välfärden i de nordiska länderna har skapat ett starkt skyddsnät som gjort att investerare har lättare att ta risker.

– Jag tror att det bidrar till det starka intresset som finns, säger han.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Mipim

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.