Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

Svenska fastighetsbolag allt aktivare på kapitalmarknaden

Publicerad: 27 oktober 2014, 17:37

Louis Landeman

Både räknat i antal företag som är aktiva på marknaden och i total utgiven årlig volym har den svenska företagsobligationsmarknaden växt kraftigt under de senaste åren.


Ämnen i artikeln:

Louis Landeman

Med allt lägre räntor på statsobligationer har efterfrågan på andra räntebärande instrument med högre avkastning ökat såväl i Sverige som utomlands. I samband med finanskrisen har samtidigt bankernas egna finansieringskostnader stigit. Detta tillsammans med nya regleringar har gjort att bankernas utlåningsmarginaler till företag justerats. Parallellt med detta har den ökande efterfrågan på företagsobligationer gjort att räntemarginalen (kreditspreaden) på företagsobligationsmarknaden minskat. I och med detta har det blivit mer intressant för allt fler företag att ge ut obligationer som ett komplement till sin bankfinansiering.

Både räknat i antal företag som är aktiva på marknaden och i total utgiven årlig volym har den svenska företagsobligationsmarknaden därför växt kraftigt under de senaste åren. Den sista tiden har framför allt marknaden för företag med högre risk (high yield) uppvisat en nästan explosiv tillväxttakt. Under det första halvåret i år gavs totalt nästan 22 miljarder kronor i högavkastande obligationer ut i Sverige, vilket kan jämföras med de dryga 7 miljarder kronor som gavs ut motsvarande period förra året. Av de totalt cirka 360 miljarder kronor som nu är utestående i svenska företagsobligationer utgör de högavkastande obligationerna nu mer än 20 procent.

Den största enskilda sektorn på den svenska företagsobligationsmarknaden är fastighetsbranschen. Totalt utgör fastighetssektorn nu cirka en fjärdedel av hela den svenska företagsobligationsmarknaden. Riskmässigt är det ett brett spann av fastighetsbolag som sökt sig ut på kapitalmarknaden. Statligt ägda bolag har sedan länge varit en bekant syn på marknaden. Exempelvis har bolag som Vasakronan och Akademiska Hus finansierat sig till stor del på obligationsmarknaden sedan många år. På senare tid har även andra direkt eller indirekt statligt ägda fastighetsbolag som Jernhusen, Hemsö och Rikshem valt att ge ut obligationer tack vare de förmånliga finansieringsvillkor som de där kan åtnjuta. Många investerare finner trygghet i det statliga ägandet och accepterar en lägre ränta på dessa bolags obligationer, vilket gör att bolagen kan finansiera sig billigare på kapitalmarknaden än vad flera av bankerna själva gör.

I spåren av finanskrisen har även allt fler privatägda fastighetsbolag valt att söka sig till obligationsmarknaden som ett komplement till sin bankfinansiering.

Louis Landeman

Denna krönika i sin helhet, och den finansieringsspecial den ingår i, kan du läsa i Fastighetsnytt nummer 5/2014 som utkommer fredagen 31 oktober.

Ämnen i artikeln:

Louis Landeman

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.