Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Stora rörelser på obligationsmarknaden

Publicerad: 10 mars 2020, 15:59

Foto: Mostphotos

Räntorna på företagsobligationer har börjat stiga på grund av coronavirusets härjningar. På måndagen accelererade uppåtrörelsen kraftigt i samband med att ett fallande oljepris utlöst börsras världen över.


Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Räntorna på företagsobligationer har befunnit sig i en fallande trend under hela 2019 och 2020, men det ändrades tvärt för några veckor sedan när oron för coronavirusets inverkan på världsekonomin började tillta.

– Det har varit lite osäkert sen Corona kom, men det var framförallt igår som det var väldigt stökigt i kreditmarknaden efter helgens händelser, säger Michael Johansson, kreditanalytiker på Swedbank, till Fastighetsnytt.

Enligt Johansson emitterade bolag med kreditbetyget BBB, såsom Castellum, Balder eller Akelius, femåriga obligationer runt Stibor plus 95 punkter (0,95 procent) innan coronaviruset slog till. Under måndagen steg dock kreditmarginalen på andrahandsmarknaden med 20-30 punkter och befinner sig nu kring 125-130 punkter.

Kreditbetyget BBB ligger i den nedre delen i kategorin investment grade. För bolag med det lite högre betyget A– så steg kreditmarginalen med 10-15 punkter under måndagen.

Emissioner skjuts på framtiden

För bolag som inte når upp till kraven för investment grade gör den skakiga situationen att det blir svårare att ta in kapital.

– Det är nu hög osäkerhet kring de så kallade high yield-emissionerna som var tänka att genomföras under mars månad. Troligtvis skjuts många av de emissionerna på framtiden eftersom det är så pass osäkert om det ens går att göra i dagsläget, och på vilka nivåer, säger Johansson.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Coronaviruset

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News