Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

Småhusmarknaderna accelererar

Publicerad: 26 Juni 2014, 08:51

Enligt SBAB:s Mäklarbarometer har en viss inbromsning har kunnat skönjas på bostadsrättsmarknaderna medan småhusmarknaderna accelererat.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Både utbud och efterfrågan på bostadsrätter och småhus ökade under det andra kvartalet. Efterfrågan ökade snabbare än utbudet. Detta bidrog till fortsatt sjunkande försäljningstider, tilltagande budgivningar och fortsatta prisuppgångar, uppger SBAB.

Andelen storstadsmäklare som rapporterar att försäljningstiderna faller och att budpremierna, skillnaden mellan slut- och utgångspris, ökar ligger på höga nivåer liksom andelen som rapporterar stigande priser. På bostadsrättsmarknaderna har trycket överlag dämpats något medan det fortsatt uppåt på småhusmarknaderna. För flera indikatorer ligger därför småhusmarknaderna på högre utfall än bostadsrättsmarknaderna. Mäklarnas förväntningar tyder på att en mindre inbromsning är på gång.

– Det är fortsatt bra drag på storstädernas bostadsmarknader. En liten, men hälsosam, inbromsning från tidigare toppfart kan skönjas på bostadsrättsmarknaderna. Å andra sidan verkar småhusmarknaderna accelerera, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

En övervikt bland mäklarna räknar med fortsatt prisuppgång på bostadsmarknaden under det tredje kvartalet. Det finns dock en viss försiktighet i förväntningarna. Omräknat till procent blir prognosen för de olika marknaderna prisökningar på 2-4 procent i Stor-Stockholm, 1-3 procent i Stor-Malmö och 0-1 procent i Stor-Göteborg mellan juni och september.

– Under de förutsättningar som råder för tillfället krävs det förmodligen räntehöjningar, skatteförändringar eller finanskriser för att kortsiktigt rubba pristrenden. Det blir dock intressant att se hur stora effekter åtstramningarna på bolånemarknaden får framöver, säger Tor Borg.

Malmö går bra
En sammanvägd bedömning av försäljningstider, budpremier och slutpriser visar att Malmö-regionen, som släpat efter Stockholm och Göteborg under ett antal år, nu har seglat om och gått upp i täten.

– Malmöregionen har lidit av närheten till den svaga danska bostadsmarknaden. Efter att ha släpat efter, både vad gäller efterfrågan och priser, verkar den nu vara på väg att återhämta sig i rask takt, säger Tor Borg.

SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 222 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Svarsfrekvensen var78 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.