Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

SBB gör jätteemission av bland annat ”sociala” obligationer

Publicerad: 9 december 2020, 09:36

Ilija Batljans SBB är först i Norden att ge ut en social obligation

Foto: Mattias de Frumerie

SBB emitterar obligationer för 1,2 miljarder euro i vad bolaget beskriver som den största fastighetsfinansieringen någonsin i Norden. En del av beloppet är sociala obligationer, vilket är en nyhet på den nordiska marknaden.


Ämnen i artikeln:

SBB FastigheterIlija BatljanObligationer

Obligationerna är uppdelade på sociala obligationer om 700 miljoner euro och hybridobligationer om 500 miljoner euro. Sammantaget är detta den största fastighetsfinansieringen i den nordiska kapitalmarknaden någonsin, skriver SBB i ett pressmeddelande..

”Med dagens transaktion stärker vi ytterligare vår närvaro på den europeiska kapitalmarknaden och det stora intresset i båda obligationerna är ett starkt bevis på att investerarna värdesätter våra tillgångar och organisation. Hybridobligationen stärker vår ambition om att nå en rating om BBB+ under 2021”, säger SBB:s vd Ilija Batljan i en presskommentar. 

Han fortsätter:

”Det är också extra glädjande att vi har emitterat vår första sociala obligation och mig veterligen är det den hittills största sociala obligation som erbjudits av en bolagsemittent globalt, och den första sociala obligationen någonsin i Norden.”

Den sociala obligationen med en löptid om åtta år har en fast kupong om 0,750 procent och emissionslikviden kommer att nyttjas för finansiering av tillåtna sociala tillgångar i enlighet med SBB:s ramverk för hållbar finansiering. Hybridobligationen har en löptid till första inlösen om 5,25 år med en fast kupong om 2,625 procent och emissionslikviden kommer att användas för allmänna verksamhetsändamål.

Citi har agerat struktureringsrådgivare för SBBs ramverk för hållbar finansiering. BNP Paribas, Citi, DNB, Deutsche Bank, GSI, Morgan Stanley och Nordea har agerat Joint Bookrunners.

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.