Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Rikshem riskerar sänkt kreditbetyg

Publicerad: 3 mars 2020, 09:53

Anders Lilja, CFO på Rikshem.

Foto: Rikshem

S&P Global Ratings kan komma att sänka Rikshems kreditbetyg efter beskedet att bolaget, som försökt sälja in sig som privat allmännytta, kommer börja dela ut pengar till ägarna.


Ämnen i artikeln:

Fjärde AP-fondenStandard & Poor'sRikshemAMF

Rikshem meddelade i mitten av februari att man skärper de finansiella målen avseende soliditet, belåningsgrad och räntetäckningsgrad. 

Samtidigt annonserades en utdelningspolicy, som stipulerar att upp till halva kassaflödet från den löpande verksamheten kan delas ut till ägarna Fjärde AP-fonden och AMF. 

Läs även: Jacob Bruzelius byter roll hos Rikshem 

Beskedet får S&P Global Ratings att placera Rikshem, som haft betyget A- sedan 2013, på ”Credit Watch Negative”.

”Innan tillkännagivandet trodde vi att hela vinsten skulle återinvesteras i bolagets allmännyttiga verksamhet (public-service operations)”, skriver S&P i sitt utlåtande.

Risk kreditbetyget sänks flera steg

Rikshems betyg kan dock komma att bibehållas om S&P drar slutsatsen att bolagets inriktning och riskprofil är i linje med hur det ser ut internationellt sett för bolag av allmännyttig karaktär.

Vid motsatt utfall riskerar dock betyget att sänkas rejält.

”Vi kan sänka betyget med ett eller flera steg om vi kommer fram till att Rikshem inte längre har ett allmännyttigt uppdrag och att det kommer ge en högre riskprofil, vilket skulle göra bolaget mer jämförligt med branschkollegor i fastighetssektorn”, skriver S&P.

Utvärderingen väntas vara klar inom 90 dagar.

Utdelningspolicy intakt

Rikshem kommenterar beskedet med att bolaget, efter en period av kraftig förvärvsdriven tillväxt, nu går in i en lugnare fas.

Förvärvstakten är lägre och investeringsverksamheten skiftar fokus mot att löpande stärka portföljens kvalitet och långsiktiga intjäningsförmåga, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs även: Rikshem säljer byggrätter i Orminge 

Rikshem uppger vidare att dess strategi ligger fast och de nya finansiella mål och utdelningspolicy som kommunicerades den 14 februari 2020 kvarstår.

Det finns enligt bolaget ingen motsättning mellan att dela ut pengar och samtidigt stärka finanserna.

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.