Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kapitalmarknad

Oljefonden ökar innehaven

Publicerad: 13 februari 2014, 15:09

Norska oljefonden har under fjärde kvartalet tankat på rejält med svenska fastighetsaktier.


Ämnen i artikeln:

Norska oljefonden

Norska oljefonden, Statens Pensjonsfond som den heter mer formellt, har under fjärde kvartalet tankat på rejält med svenska fastighetsaktier. Det sammanlagda marknadsvärdet på svenska fastighetsbolags aktier i fondens ägo uppgick vid årsskiftet till 3,3 miljarder kronor vilket är drygt 500 miljoner högre än vid slutet på tredje kvartalet.

Det framgår av en sammanställning Fastighetsnytt har gjort på data från SIS Ägarservice.

En del av den tillväxten kan man kalla organisk, det vill säga att de aktier man redan hade vid tredje kvartalets utgång ökade i värde, men den större delen av tillväxten har ändå tillkommit via förvärv av nya aktier. Dels har man ökat innehavet i de bolag man hade tidigare, med Fabege, Klövern och Wihlborgs som undantag, men man har även investerat i nya bolag, som Catena och Atrium Ljungberg. Den största investeringen har oljefonden gjort i Balder där den har fördubblat sitt innehav till 3,5 miljoner B-aktier, motsvarande 2 procent av kapitalet i bolaget. Även i Corem har man ökat rejält, från blygsamma innehavet om 5 172 aktier till 2,1 miljoner aktier och även där 2 procent av kapitalet.

Det största innehavet ligger fortfarande i Castellum där oljefonden äger aktier för 588 miljoner kronor, motsvarande 3,4 procent av kapitalet.

Sverrir Thór

Oljefonden

Ämnen i artikeln:

Norska oljefonden

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News