Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

Nytt grepp på bolånemarknaden

Publicerad: 18 November 2014, 15:28

Tomas Pousette

Riksbanken, som vill styra över bolåntagarna från korta till längre bindningstider för att minska ränterisken, applåderar säkert SBAB:s kampanj. Det blir intressant att se om bolånekunderna kommer att vara lika entusiastiska.


Ämnen i artikeln:

Tomas PousetteSBABRiksbanken

SBAB tar ett nytt grepp på bolånemarknaden när man tillfälligt sänker den femåriga boräntan med 0,65 procentenheter till 2,10 procent. Riksbanken, som vill styra över bolåntagarna från korta till längre bindningstider för att minska ränterisken, applåderar säkert SBAB:s kampanj. Det blir intressant att se om bolånekunderna kommer att vara lika entusiastiska.

Det är ingen nyhet att banker temporärt sänker boräntan för att få nya bolånekunder. SEB drev en lågräntelinje under några månader 2011 där boräntorna som mest var cirka 0,4 procentenheter lägre än konkurrenternas. Nordea drev också en kampanj andra halvåret 2013 med boräntor som var cirka 0,2 procentenheter lägre än de andra bankernas. Det som är nytt med SBAB:s grepp är att man sänker rejält räntemässigt och är så tydlig med att det gäller en enda löptid, nämligen fem år, och att räntesänkningen är tidsbegränsad till cirka en månad.

Efter tidigare lågräntekampanjer har lugnet snabbt lägrat sig på bolånemarknaden och skillnaden mellan de olika bankernas annonserade räntor har åter blivit minimalt. Förmodligen blir det så den här gången också. Men hur är det möjligt för SBAB att sänka riktmärket för den femåriga boräntan med så mycket som 0,65 procentenheter? Förklaringen är bra marginaler. SEB redovisar på sin hemsida dagligen upplåningskostnaden för olika bindningstider och den senaste noteringen för femårig bindningstid är cirka 1,5 procentenheter. Upplåningskostnaden skiljer sig inte så mycket mellan bankerna, vilket innebär att SBAB även efter den tillfälliga räntesänkningen har en bruttomarginal på femårig bindningstid på 0,6 procentenheter. Det är lite lägre än normalt men långtifrån någon förlustaffär.

Frågan är då om det är en bra idé att nappa på SBAB:s erbjudande och binda boräntan på fem år. Under de senaste 10-15 åren har det med ett enda undantag aldrig lönat sig att välja en femårig bindningstid, jämfört med den kortaste bindningstiden på tre månader. Undantaget är i juli 2005 när den femåriga bindningstiden faktiskt visade sig vara ett lite bättre alternativ än rörlig boränta. I genomsnitt har man förlorat ungefär 1,5 procentenheter per år på att välja femårig bindningstid istället för tremånaders boränta.

Även om tidigare erfarenheter således talar för rörlig boränta, så är vi nu i en ovanlig situation med extremt nedpressade långa och korta räntor. Det kommer att dröja ett tag innan ränteläget börjar normaliseras men jag skulle inte bli förvånad om det ändå visar sig att 2,10 procent kommer att vara en fördelaktig genomsnittlig boränta under de kommande fem åren.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.