Kapitalmarknad
Närmar sig Concent ruinens brant?
Publicerad: 10 januari 2017, 12:09
Illustration: Petter Furå.
Concent har meddelat att man fryser utdelningen för sista kvartalet ifjol. Det är den sista i raden negativa nyheter kring bolaget vars problem växer allt större.
Ämnen i artikeln:
Concent”Styrelsen i Concent Holding AB (publ) har idag beslutat att bolaget skjuter upp utdelningen på preferensaktierna för fjärde kvartalet 2016. Den uppskjutna utdelningen löper med en årlig räntesats om 20 procent. Ingen utdelning lämnas därmed förrän tidigast vid nästa utdelningstillfälle som har avstämningsdag 30 mars 2017.”
Så lyder ett marknadsmeddelande som fastighetsutvecklingsbolaget Concent skickade ut efter börsens stängning måndagen den 9 januari. Man skjuter upp utdelning för sin preferensaktie för fjärde kvartalet 2016 och öppnar även för att nästa kvartalsutdelning skjuts upp. Det är ännu ett oroväckande meddelande från bolaget som verkar närma sig ruinens brant. Det ter sig som att det enda som kan rädda Concent i nuläget är en strukturaffär – en affär man har varit tydlig med att man försöker få till, än så länge utan framgång.
”Concent har under Q3 och Q4 2016 sökt en strukturförändring för att både skapa finansiella förutsättningar, men också mer tyngd och trovärdighet i de stora möjligheter bolaget har framåt. Styrelsen har tidigare kommunicerat att detta skulle vara klart under Q4 2016. Då detta tagit längre tid än befarat ser styrelsen nu att man behöver även Q1 2017 för att slutföra aktiviteterna.”
Så skrev styrelsen i ett marknadsmeddelande torsdagen den 5 januari. Man ger ingen förklaring till varför det har tagit så lång tid att få till stånd en strukturaffär, eller vad en sådan skulle innebära, men enligt Fastighetsnytts källor jobbar man utifrån två olika spår. Det ena är att helt sonika sälja bolaget i sin helhet och det andra är att ta in en ny stor aktieägare som kan skjuta till kapital och ny trovärdighet till ett bolag vars trovärdighet till stora delar framstår som förbrukad.
Bolaget har presenterat en rad nyheter under hösten som alla måste anses vara negativa. Den 20 oktober 2016 meddelade man att vd Matias Lindberg bara ett par månader efter sitt tillträde skulle lämna bolaget. Huruvida beslutet var hans eget eller styrelsens är oklart, men klart är i alla fall att fyra medlemmar ur ledningsgruppen dagen efter beskedet om Lindberg också bestämde sig för att lämna bolaget, en så kallad management walkout.
Enligt Fastighetsnytts källor informerades styrelsen om denna walkout redan samma dag som bolaget kommunicerade Lindbergs avgång men man avvaktade med att informera marknaden om detta tills 25 oktober. Concent är för övrigt börsnoterat på alternativbörsen NGM med både stam- och preferensaktie och det bör betonas att Matias Lindberg lämnar bolaget först i april 2017.
Satsat på varumärket
Bolaget har haft en hög svansföring och satsat stenhårt på varumärkesbyggande, bland annat som huvudsponsor för Djurgårdens fotbollslag. Huvudägaren Mikael Fahlander har ett stort sportintresse och har bland annat finansierat Örebros elitsatsning inom ishockey, Haparandalaget Asplöven samt Vita hästen i Norrköping. Alla kommuner där Concent har varit, eller är, verksamma. I Haparanda har man för övrigt sålt sitt prestigeprojekt, Barents Center, till ett konsortium lett av finska investerare.
Det är dock en sanning med liten modifikation då försäljningen är villkorad av att Concent färdigställer och levererar ett nyckelfärdigt projekt. Något resultat från försäljningen bokförs inte förrän vid tillträde. I övrigt har bolaget haft anmärkningsvärt svårt att sälja sina projekt och rykten på marknaden gör gällande att man i princip endast har kunnat avyttra genom närståendetransaktioner eller till köpare som sedan tidigare har haft en affärsrelation med bolagets ägare. Försäljningen av Barents Center sägs vara av samma natur då David Lehto, som suttit i styrelsen för Concent tills nyligen och dessutom varit anställd som affärsutvecklare (och projektledare för Barents Center) vilket han enligt bolagets hemsida fortfarande är, ingår i det köpande konsortiet.
David Lehto avgick ur styrelsen lördagen 12 november 2016, två dagar innan Concent kommunicerade försäljningen av Barents Center, och skickade själv in en anmälan om sitt utträde till Bolagsverket, något som inte hör till vanligheterna. Fastighetsnytt har beställt och fått kopia av den anmälan Lehto skickade till Bolagsverket.
Concent har fått en hel del meriterande markanvisningar men sedan bolagets problem uppdagats har man också förlorat sådana. Exempelvis aviserade Norrtälje kommun i november sin avsikt att säga upp sitt markanvisningsavtal med bolaget, utan saklig grund enligt Concent själva. Man har också blivit av med sin revisor då revisionsjätten KPMG valde att avgå från sitt uppdrag som revisor. Utan förklaring, enligt Concent, men enligt uppgift till Fastighetsnytt beror det på osämja mellan bolagets företrädare och KPMG. På en extra bolagsstämma strax innan jul valdes sedan Mazars SET Revisionsbyrå som ny revisor.
Samtliga ovannämnda faktorer tyder på ett bolag i kris. Tar man sedan med i beräkningen den katastrofala kvartalsrapport som Concent offentliggjorde för tredje kvartalet där rörelseresultat var negativt med närmare 56 miljoner kronor och kvartalets förlust efter skatt var 74,3 miljoner kronor förstärks den bilden ytterligare. Kassaflödet är även det oroväckande negativt och när man lägger till det faktum att bolaget fryser utdelningen på sin preferensaktie, som är att jämställa med inställda räntebetalningar på lån, så tyder det mesta på att Concent nu närmar sig ruinens brant.
Sverrir Thór