Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kapitalmarknad

”Mycket kapital från Kina”

Publicerad: 24 Mars 2014, 15:10

Jonathan Hannam

Fastighetsnytt frågade Jonathan Hannam, Group Executive på Mirvac Group i Australien, om läget på den australiensiska fastighetsmarknaden.


Ämnen i artikeln:

KinaMirvac

Även i Australien ser man ett ökat inflöde av kapital där globala investerare tävlar med inhemska pensionsfonder om produkterna. Fastighetsnytt frågade Jonathan Hannam, Group Executive på Mirvac Group i Australien, om läget på den australiensiska fastighetsmarknaden.

Hur stod fastighetsmarknaden emot krisen?
Fastighetsmarknaden i Australien klarade sig bra under finanskrisen, den underliggande styrkan i ekonomin hjälpte marknaden och vi såg inte någon större dipp. Med en banksektor som stramade åt så sjönk nyproduktionen vilket också hjälpte marknaden att återfå någon form av jämvikt.

Vilka investerar i dag, och i vad?
I ett antal transaktioner nyligen har utländska investerare lyckats bjuda över de inhemska spelarna, men det gäller nästan uteslutande kontor i bästa läge. Tillgångar som kräver upprustning eller nyuthyrning plockas upp av de inhemska investerarna då det utländska kapitalet bara letar efter core produkter. Retail har varit populärt för både utländska och inhemska investerare. Det största intresset finns i Melbourne och Sydney.

Hur ligger Australien till vad gäller hållbara produkter?
Australien ligger långt fram när det gäller hållbarhet. Inhemska REITS har alla höga hållbarhetskrav och skapar produkter i nivå med Leed Platinum, och det är stor efterfrågan från investerarna på dessa tillgångar.

Vad kan du säga om den australiensiska bostadsmarknaden?
Man kan säga att ägande är något som uppmuntras genom olika skatteincitament, allt från bostadsbidrag till förstagångsköpare till ränteavdrag. På grund av detta finns det egentligen ingen marknad för hyresbostäder då det är mer effektivt och lönsamt att köpa sin bostad, och för utvecklarna att sälja.

För närvarande presterar bostadsmarknaden i Sydney mycket bra och en ny trend är att det kommer in mycket kapital från Kina där individer investerar i bostadsprojekt. Kinesiska utvecklare köper mark till nya projekt för att serva nyrika kineser som köper trofétillgångar med utsikt över hamnen i Sydney.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

KinaMirvac

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.