torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kapitalmarknad

Moodys sänker Balders kreditbetyg till skräpstatus

Publicerad: 28 februari 2023, 20:23

Balders vd Erik Selin.

Foto: Teresa Ahola

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänker kreditbetyget för Erik Selins fastighetsbolag Balder till Ba1. Det meddelar Moody's på tisdagskvällen.

Ämnen i artikeln:

Balder FastigheterMoodys

JB


Balder kreditbetyg sattes på bevakning för en eventuell nedgradering från nivån Baa3 i oktober och sänks nu till nivån Ba1, med stabila utsikter.

Moody's skriver att nedgraderingen återspeglar Moody's förväntningar på en fortsatt press på Balders viktiga nyckeltal, i synnerhet räntetäckningsgrad och belåningsgrad.

De stigande räntorna ökar Balders finansieringskostnader, särskilt som en betydande andel av lånen tagits till rörlig ränta.

Kreditbetyget Ba1 är så kallad "high yield", som ibland kallas skräpobligationer, och är under under den säkrare nivån "investmest grade". Balder blir det första svenska fastighetsbolaget att nedgraderas till high yield från investment grade. Skiljelinjen är viktig eftersom många investerare endast har mandat att investera i investment grade.

Läs mer: Bolagen som kan få skräpstatus: ”Manegen är krattad för en nedgradering”

Utsikterna för det nya betyget är stabila. Bakom detta ligger bland annat att Balder vidtagit en rad åtgärder, däribland tagit in nytt eget kapital och gett ut konvertibler. Detta gör att likviditetsprofilen är tillräcklig och täcker finansieringsbehoven i mer än 18 månader, skriver Moody's.

Våren 2019 sade Balder upp avtalet med Moody’s, men kreditvärderingsföretaget har ändå fortsatt sin bevakning på eget initiativ.

Läs mer: Därför fortsätter Moody’s att bevaka Balder

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev