fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kapitalmarknad

Moody's: Kreditkvaliteten försämras i nordiska fastighetsbolag när 300 miljarder ska refinansieras

Publicerad: 6 december 2022, 09:48

Foto: TT

Foto: TT

De nordiska fastighetsbolagens kreditkvalitet försämras nu snabbt med de stigande räntorna och riskerna ökar när bolagen de närmaste åren ska refinansiera bortåt 300 miljarder kronor i skulder som förfaller. Detta enligt en rapport från kreditvärderingsinstitutet Moody's.

Ämnen i artikeln:

Moodys

JB


Bedömningen är att kreditkvaliteten hos de fastighetsbolag som Moody's bevakar i Sverige, Norge och Finland kommer att försämras kommande 12-18 månader. Vakanserna väntas öka och hyreshöjningarna på nya kontrakt bli lägre när ekonomin försvagas, även om befintliga kontrakt i många fall är inflationsindexerade. Samtidigt innebär centralbankernas räntehöjningar eroderad direktavkastning och stigande räntekostnader.

Detta kommer att bli mer uttalat i takt med att nuvarande finansiering löper ut och bolagen måste refinansiera sig till högre räntor.

– Svenska företag med mindre hedging och betydande refinansiering 2023-24 kommer att vara mest utsatta vad gäller kreditkvalitet, skriver Moody's.

Läs även: Ledamöterna som börjar skönja slutet på Riksbankens räntehöjningar

Sammantaget räknar kreditvärderingsinstitutet med att nästan 300 miljarder kronor i skuld måste refinansieras till 2024, där en del bolag kommer att behöva hitta alternativ finansiering. Bankerna kan säkert vara villiga att låna ut mer, men inte allt som förfaller och de lär kräva mer säkerheter.

– Bankfinansiering kommer att kosta mindre än obligationer, men kommer inte att skydda bolagen från högre räntekostnader, skriver Moody's.

De räknar med att bankerna kommer att höja sina marginaler när de ökar exponeringen mot fastighetssektorn, men de flesta nordiska fastighetsbolag väntas ha tillräckligt med likviditet för att täcka de kommande 18 månadernas obligationsförfall.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev