måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kapitalmarknad

Moody's: Balder kan fortsatt nedgraderas

Publicerad: 30 januari 2023, 08:00

Balders vd Erik Selin

Foto: Teresa Ahola

Moody's fortsätter bevakningen av Balders kreditbetyg för en eventuell nedgradering, enligt ett uttalande. En nedgradering skulle göra att Balder inte längre är "investment grade". Besked väntas efter bokslutsrapporten i februari.

Ämnen i artikeln:

SvepetMoodysBalder Fastigheter

JB


Moody's satte i oktober Balders kreditbetyg Baa3 på bevakning för en eventuell nedgradering. Balder har sedan dess visserligen vidtagit en rad åtgärder, bland annat tagit in pengar från AMF, men processen för en nedgradering fortsätter, meddelar nu Moody's.

Kreditvärderingsinstitutet räknar med att avsluta sin process i februari, efter att Balder rapporterat sitt bokslut för 2022. En eventuell betygssänkning väntas begränsas till ett steg, men det skulle ändå ta betyget från det viktiga steget "investment grade" till "high yield". Balder har ett så kallat “unsolicited rating” på Balder – ett betyg på eget initiativ.

Läs mer: Därför fortsätter Moody’s att bevaka Balder

Moody's kommer i bokslutet särskilt att titta på Balders kort- och medelfristiga strategiska planer, och varje guidning kring åtgärder för att hantera bolagets höga skuldsättning och korta löptider på skulderna, som innebär en fortsatt exponering för höga refinansieringskostnader. De kommer också att övervaka fortsatt framsteg vad gäller tillgång till bankfinansiering, skriver de.

Vidare ser Moody's fortsatt negativt på Balders bolagsstyrning, med bland annat en komplex företagsstruktur.

Balder väntas visserligen höja hyrorna i linje med KPI-indexeringen, men Moody's påpekar att läget på kapitalmarknaden är fortsatt mycket utmanande. De skickar också ett varningens ord framåt om att det kan bli svårare att fortsätta höja hyrorna lika mycket efter 2023, särskilt för kommersiella fastigheter.

"Stigande räntor, svag makroekonomisk tillväxt och ihållande hög inflation kommer att sätta vissa hyresgäster under press, vilket kan leda till att hyrorna börjar sjunka och stigande vakanser", skriver Moody's.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev